Suficit u Budžetu BPK za 2019. godinu 2,05 miliona KM

04.05.2020. 19:28 / Izvor: Fena
Suficit u Budžetu BPK za 2019. godinu 2,05 miliona KM

Premijerka Aida Obuća i ministar finansija Mirsad Agović, naglasili su da je finansijski rezultat tekuće godine 1,6 miliona.

U Budžetu Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde za prošlu godinu ostvaren je suficit u iznosu nešto većem od dva miliona maraka – rečeno je na današnjoj pres-konferenciji članova Vlade BPK, u okviru analize izvještaja o izvršenju budžeta BPK Goražde za 2019 godinu.

Premijerka Aida Obuća i ministar finansija Mirsad Agović, naglasili su da je finansijski rezultat tekuće godine 1,6 miliona, što je, kako je naglašeno, razlika akumuliranih deficita koji je 2018. iznosio 7,4 miliona, a 2019. godine 5,8 miliona.

"Ono što smo preuzimajući mandat 26. aprila 2019. godine obećali, to smo na kraju godine izvršili, a to je da ćemo smanjiti deficit u budžetu BPK Goražde i da ćemo zaustaviti taj rast koji je iz godine u godinu bio sve veći te raditi na finansijskoj stabilnosti budžeta BPK Goražde. Rezultat je napravljen zahvaljujući zajedničkim snagama i naporom svih ministara u Vladi BPK Goražde uz podršku zastupnika u Skupštini BPK Goražde.", istakla je Obuća.

Dodala je da je takav trend nastavljen i u 2020.godini, te da su u prva tri mjeseca prihodi bili na zadovoljavajućem nivou i na osnovu njih su se vršili rashodi u budžetu.

"Međutim, ova novonastala situacija koja je zadesila cijeli svijet i sve ekonomije nisu mimoišle ni BPK Goražde te smo mi u mjesecu martu, a najznačajnije u mjesecu aprilu osjetili veliki pad prihoda koji su se reflektovali na našu finansijsku stabilnost. Ipak, bez obzira što smo imali manji pad prihoda, uspjeli smo izvršiti sve zakonom predviđene obaveze. Uz ostalo, boračku naknadu smo isplatili i za mjesec februar i mjesec mart i ta boračka naknada za ova dva mjeseca iznosi oko 120.000KM.", pojasnila je Obuća.

Istakla je da će isplata boračke naknade biti nastavljena na način kako je to dogovoreno i precizirano odlukama Vlade BPK u skladu sa Zakonom koji definiše prava boračke populacije.

"U narednom periodu očekujemo pomoć od Vlade FBiH, i mi očekujemo da se ono što je prošlo budžetom Vlade FBiH, transferira prema BPK Goražde. Mi bi u ovoj sedmici trebali da usvojimo i rebalans budžeta kojim bi smo predvidjeli određeni kod iz kojeg bi se vršila pomoć prema onim koji su direktno ugroženi ovim posljedicama pandemije na način da ćemo i mi usvojiti zakon o ublažavanju negativnih posljedica na nivou kantona.", najavila je premijerka BPK Goražde

Dodala je da će u toku ove sedmice biti isplaćena i obaveza koju je Vlada preuzela a riječ je o isplati jedne polovine neto plaće na ime subvencija za sve one kojim je naredbama Federalnog i Kantonalnog štaba civilne zaštite bio zabranjen rad.

Ministar finansija BPK Mirsad Agović pojasnio je da je u 2019. godini ostvaren sveukupni prihod u iznosu od 37.599.053 dok su rashodi bili 35.540.883 KM.

"Ukupni suficit je 2.050.170KM i obzirom da su se radile određene knjigovodstvene korekcije u budžetu vezano za knjiženje nekih obaveza u predhodnim periodima koje su bile na pogrešan način knjižene, po zahtjevu reda za reviziju izvršili smo korekciju tih knjiženja tako da je ukupno smanjenje akumulativnog deficita za 1.630.921KM što znači da on umjesto 7.427.440KM trenutno iznosi 5.796.519KM.", pojasnio je Agović.

On je kazao da se zasad uspjevaju izvršavati osovne zakonske obaveze kantona.

"Samo u mjesecu aprilu prihodi u budžetu BPK Goražde su smanjeni za 36 posto, dok su prihodi u prva tri mjeseca bili čak bolji nego u istom periodu prošle godine. Nadamo se da će se ova situacija sa koronavirusom što prije bar dijelom normalizirati, tako da pad prihoda neće biti u onoj mjeri koliko je to bilo u aprilu i da će one mjere koje smo mi predvidjeli putem intervencija u budžetu i intervencijama Federalnog budžeta uspjeti isfinansirati sve one obaveze koje smo planirali za ovu godinu.", kazao je ministar finansija BPK Goražde.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti