Šuma je banka na otvorenom

18.03.2013. 14:41 / Izvor: SensServis

Suzbijanje nezakonitih aktivnosti u šumarstvu i otklanjanje prepreka izvozu, osnovne su teme šeste zajedničke godišnje konferencije o šumarstvu BiH koja se danas održava u Sarajevu.

Suzbijanje nezakonitih aktivnosti u šumarstvu i otklanjanje prepreka izvozu, osnovne su teme šeste zajedničke godišnje konferencije o šumarstvu BiH koja se danas održava u Sarajevu.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović je kazao da je vrlo važno da se govori o šumarstvu u Federaciji BiH jer imamo veoma bogate prirodne resurne i vrijedne ljude.

"Međutim, sve to zajedno je veoma neorganizirano i imamo jako male efekte. Prerađivačka industrija je usitnjena, a na nivou Federacije nema zakona o šumama", izjavio je novinarima Ivanković Lijanović prije početka konferencije.

On je istakao da Federalni parlament treba što prije usvojiti zakon, dodajući da su u proceduri dva zakona o šumama čiji su predlagači resorno ministarstvo, odnosno poslanici.

Jedna od glavnih tema konferencije je i provedba nedavno donesenog plana aktivnosti na zadovoljenju zahtjeva uredbe EU o drvetu. Ova uredba, poznata kao EU TR, tretira pitanja zakonitosti sječe i predstavlja ozbiljnu prijetnju daljem izvozu proizvoda od drveta u zemlje EU.

Ministar Ivanković Lijanović je ponovio da je osnovno donošenje zakona, pa onda svih drugih akata da bi se usaglasili i s direktivama EU jer, kako je rakao, ako nemamo zakon, onda nemamo temelj.

Potpredsjednik Grupacije šumarstva i drvne industrije Privredne komore Federacije BiH Midhat Ahmetović podsjetio je da Federacija BiH već petu godinu nema zakon o šumama.

"Zaista je neshvatljivo da za ovaj period, gotovo već pet godina nismo mogli donijeti zakon o šumama", istakao je Ahmetović naglašavajući da je nedostatak legislative generator bezakonja u ovoj oblasti, koje se mjeri stotinama hiljada kubika nelegalno posječenog drveta.

I on je istakao neophodnost donošenja zakona o šumama od čije primjene zavisi rad u ovim sektorima i koji treba osigurati racionalno i efikasno upravljanje šumskim bogatstvom.

Federacija nema zakon, međutim, na području Tuzlanskog kantona donesen je zakon o šumama koji je stupio na snagu u augustu prošle godine.

"Taj zakon je umnogome olakšao rad kantonalnim šumarskim inspektorima radi sprječavanja bespravnih sječa i prometa drveta", izjavio je Suad Bajić, kantonalni šumarski inspektor u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona.

Inspekcija, po njegovim riječima, poduzima sve zakonske mjere, ali postoje problemi kada je u pitanju izvršenje pravosnažnih sankcija. Sankcije su, kako je pojasnio, dovoljno oštre, međutim problemi se javljaju kod njihovog izvršenja.

Ciljevi konferencije su da se utvrdi stanje i napredak u reformama u šumarstvu, te analiziraju aktivnosti vezane za unapređenje održivog šumarstva u BiH. Također, na konferenciji će se ohrabriti suradnja u projektima i aktivnostima vezanim za reforme u šumarstvu te definirati okviri budućih projekata i aktivnosti.

Pored dopremijera i ministra Ivankovića Lijanovića na konferenciji su još prisutni i savjetnik Aziz Ćosić te Danica Cigelj, pomoćnica ministra za sektor šumarstva koja je u diskusijama posebnu pažnju posvetila problematici Zakona o šumama u FBiH, parlamentarnim procedurama i preprekama za usvajanje, te efektima istog uz osvrt na kantonalne zakone o šumama.

Konferencija o šumarstvu se održava u sklopu sajma Interio 2013, a organizator je USAID-Sida FIRMA projekt u saradnji s Drvnim klasterom u BiH, Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, te Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti