Suša umanjila prinose ratarskih kultura i u Bugojnu

17.08.2017. 08:37 / Izvor: Fena
Suša umanjila prinose ratarskih kultura i u Bugojnu

Na području Bugojna suše su se odrazile na prinose žitarica.

Na području Bugojna suše su se odrazile na prinose žitarica, a naročito kukuruza i pojedinih povrtnih kultura, potvrdila je Feni stručna saradnica za poljoprivredu u toj općini Senada Čolić.

"Štete nisu tako velike kao u okruženju i kreću se oko 20 posto, kada su u pitanju ratarske kulture. I proizvodnja stočne hrane je djelomično u krizi, s obzirom na umanjene prinose žitarice",  kazala je.

Prinosi većine povrtnih kultura, kaže Čolić, solidni su, osim graha koji se nije mogao razviti u uvjetima kakvi su vladali ovog ljeta.

"Osim otpornosti pojedinih kultura na klimatske uvjete, nivo štete na usjevima zavisi od tipa zemljišta, rokova sadnje i agrotehničkih mjera koje su se primjenjivale u poljoprivrednoj proizvodnji", naglašava Čolić.

Istaknula je da su visoke temperature uzele svoj danak i u voćnjacima na teritoriji Bugojna, u kojima bi uskoro trebala početi berba rijetkih plodova, koji su se uspjeli razviti.

"Ovogodišnja suša je bukvalno „dotukla“ voćke, nakon prošle zime, debelih minusa i kasnih mrazeva. Rijetkost je da na visokostablašicama ugledamo neko voće", istaknula je.

U najvećoj krizi je, tvrdi, malinarstvo, zbog svih problema koji su u ovoj sezoni pratili proizvodnju i prodaju maline.

"Mislim da će ova godina biti prekretnica za malinarstvo. Mnogi malinari koji su planirali proširiti zasade, odustali su od te namjere. Ima i onih koji će umanjiti već postojeće parcele i zasaditi druge poljoprivredne kulture", zaključila je Čolić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti