Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Suspenzija i smanjenje carinskih stopa za uvoz određene robe

21.07.2014. 16:12 / Izvor: SRNA

Savjet ministara BiH je na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH donio Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe do 31. decembra.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH saopšteno je da su ovom odlukom uvaženi zahtjevi Udruženja tekstila, kože i obuće BiH, nadležnih entitetskih institucija i entitetskih privrednih komora, Spoljnotrgovinske komore BiH i samih privrednika, te riješeni određeni problemi, posebno u domenu takozvane unutrašnje obrade, sa kojima su se proizvođači u tekstilnoj i obućarskoj industriji susretali u prethodnom periodu.

Odlukom, posredstvom koje se omogućava beneficirani uvoz repromaterijala neophodnog za funkcionisanje privrednih subjekata u obućarskoj, elektroničkoj, metalskoj, prehrambenoj, auto i hemijskoj industriji, a koje zapošljavaju više od 30.000 radnika u BiH, neposredno se pruža podrška stvaranju konkurentnijih proizvoda za domaće i inostrano tržište, zatim podrška povećanju izvoza, te očuvanju, odnosno povećanju zaposlenosti u BiH.

Odlukom je obuhvaćeno 28 tarifnih oznaka koje su bile obuhvaćene odlukom koja je primjenjivana u drugoj polovini 2013. godine, kao i novih šest tarifnih oznaka.

Riječ je o robi koja se može smatrati za repromaterijal, jer ih ili uopšte nema ili ih nema u dovoljnim količinama u BiH, te su proizvođači, koji ih koriste kao sirovinu u proizvodnji finalnog proizvoda, moraju uvoziti iz inostranstva.

Na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Savjet ministara BiH je usvojio Odluku o upravljanju tarifnim kvotama za poljoprivredne proizvode kojom se uređuju način i kriterijum raspodjele tarifnih kvota prilikom uvoza određenih proizvoda u okviru odobrene bescarinske kvote.

Osnovni razlog za donošenje ove odluke podrazumijeva potrebu uređenja raspodjele tarifnih kvota u poljoprivrednom sektoru, s obzirom da ova materija do sada nije bila razrađena na ovakav način, te su u ranijem periodu mogle biti identifikovane različite devijacije u ovoj oblasti.

Imajući u vidu da su tarifne kvote uvedene zbog potrebe regulisaanja određenih tržišnih poremećaja, kao i da se omogući dovoljno sirovine domaćim proizvođačima, javila se potreba za donošenjem ovog propisa.

Na ovaj način postiže se ravnomjerna i racionalna raspodjela tokom čitave godine, transparentnost i onemogućavanje zloupotreba u korištenju kvota i korištenje kvote s ciljem razvoja proizvodnje i povećanja zaposlenosti.

Primjena ove odluke je vezana za Odluku o utvrđivanju Carinske tarife BiH koja se donosi na godišnjem nivou.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti