Susret premijera TK i generalnog sekretara ICEM-a: Obećavajući rezultati sindikata u BiH

09.02.2010. 15:03 / Izvor: eKapija.ba
Susret premijera TK i generalnog sekretara ICEM-a: Obećavajući rezultati sindikata u BiH

U posjeti Bosni i Hercegovini boravi delegacija Međunarodne federacije za hemiju, energiju, rudarstvo i opći radnički savez (ICEM), koju predvodi generalni sekretar ICEM-a Manfred Warda. Tim povodom danas je za delegaciju ICEM-a upriličen prijem u Uredu premijera Tuzlanskog kantona Enesa Mujića.

Uz želje za dobrodošlicu premijer Mujić je goste upoznao sa osnovnim karakteristikama Tuzlanskog kantona te izrazio zadovoljstvo što je u prilici razmijeniti iskustva sa predstavnicima ove važne svjetske asocijacije koja štiti prava radnika u svijetu.

Warda je istakao da ICEM zastupa prava oko 20 miliona radnika okupljenih u 500 sindikata iz 130 zemalja svijeta.

"Rezultate koje su sindikati u Bosni i Hercegovini postigli uz doprinos koji je tome dala i vlast je obećavajuće. Znamo da ima još mnogo problema i zbog toga smo tu da podržimo sindikate. Važnost njihovog djelovanja najbolje se potvrdila nedavno u slučaju GIKIL-a i mi očekujemo angažman svih kada su prava radnika narušena. Socijalni dijalog se mora pokrenuti jer je on u kriznim vremenima važniji nego u vrijeme kada je ekonomska situacija povoljna", istakao je Warda.

Premijer Mujić se zahvalio na interesovanju i podršci koju je ICEM pokazao u toku rješavanja problema sa kojima se suočavaju radnici GIKIL-a.

"Sigurno je da socijalni dijalog nema alternativu. Mi kao Vlada na tome stalno insistiramo. Svjesni smo problema sa kojima se suočava oblast hemije i nemetala, kako sa aspekta zaštite radnika tako i sa aspekta krize koja se negativno odrazila na investicije. Upravo zbog toga i vjerujemo da se samo dijalogom i zajedničkim angažmanom poslodavaca, vlasti i sindikata mogu pronalaziti najbolja rješenja.

Vaša mišljenja i iskustva koja ste podijelili s nama bit će nam od velike koristi u narednom periodu", istako je premijer Mujić.

Današnjem susretu prisustvovali su i Mato Lalić, predstavnik Sindikata Jugoistočne Evrope, Ivan Tomac predsjednik Sindikata energije, kemije i nemetala Hrvatske, predsjednica Samostalnog sindikata radnika hemije i nemetala u Federaciji BiH Kata Iveljić, ministar za industriju, energetiku i rudarstvo u Vladi Kantona Sehudin Ograšević i ministar za rad i socijalnu politiku u Vladi Kantona Faruk Vikalo, saopćeno je iz Ureda za informisanje Vlade TK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti