Susret Vrankić - de Cardon: Talijanska vlada odobrila kredit za mala i srednja preduzeća u iznosu od 15,5 mil. EUR

10.11.2009. 16:49 / Izvor: eKapija.ba
Susret Vrankić - de Cardon: Talijanska vlada odobrila kredit za mala i srednja preduzeća u iznosu od 15,5 mil. EUR

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar finansija i trezora Dragan Vrankić razgovarao je, 10. novembra 2009. godine u Sarajevu, s veleposlanikom Republike Italije u BiH Raimondom de Cardonom o raznim aspektima saradnje dviju država.

Obostrano je konstatirano, a u svjetlu globalne krize, kako pad ekonomskih aktivnosti nije značajnije utjecao na trgovinsku suradnju, te da, u upućenosti jednih na druge, treba snažnije unaprjeđivati ekonomske odnose.

S ciljem bržeg privrednog razvitka BiH, Talijanska vlada je odobrila kreditnu liniju za podršku malim i srednjim bh preduzećima u iznosu od 15,5 miliona eura, no za povlačenje tih sredstava potrebno je regulirati obveze nealociranog duga BiH iz Bilateralnog sporazuma o konsolidaciji duga između Republike Italije i BiH (duga SACE ex Jugoslavije) te Talijansko–bosanskog fonda. Ministar Vrankić je naglasio kako je Ministarstvo preduzelo aktivnosti koje bi stavile točku na ta pitanja.

Govoreći o političkom usporavanju BiH na putu u EU veleposlanik Italije, koja je članica PIK-a, je kazao kako je potrebno učiniti napredak te da njegova zemlja želi otvaranje EU prema Balkanu.

Ministar Vrankić ukazao je na potrebu ustavne reforme BiH koja će jamčiti jednakopravnost svih konstitutivnih naroda i građana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti