Sutra počinje sajam ENERGA: Sarajevo i ove godine energetski centar regije

18.06.2018. 13:32 / Izvor: Akta.ba
Sutra počinje sajam ENERGA: Sarajevo i ove godine energetski centar regije

8. Međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije ENERGA 2018 koji počinje sutra i traje do 21. juna, drugu godinu za redom učinit će Sarajevo energetskim centrom regije.

8. Međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije ENERGA 2018 koji počinje sutra i traje do 21. juna, drugu godinu za redom učinit će Sarajevo energetskim centrom regije.

"Nakon sedam godina razvijanja jednog specijaliziranog sajamskog i konferencijskog sadržaja, od toga šest u Tuzli, prošle godine smo napravili prvi iskorak u Sarajevu i po rezultatima sajma i konferencije donijeli smo odluku da sa ovim projektom tu i ostanemo - u Sarajevu", kazao je direktor sajma ENERGA 2018 Zlatko Alidžanović na današnjoj press konferenciji u Sarajevu.

Kako je kazao, ENERGA će u sajamskom dijelu programa okupiti više od 100 izlagača iz 11 zemalja, te više od 200 učesnika sadržajnog konferencijskog dijela programa. To je s pravom svrstava među najznačajnije poslovne događaje u Bosni i Hercegovini, te zemljama regije.

"Po izboru tema i panelista, ovogodišnja ENERGA je kao nikada do sada pripremila vrlo jak konferencijski sadržaj", istakao je Alidžanović.

Konferencijski program, za koji je prijavljeno više od 200 učesnika, tretirat će aktuelne teme iz oblasti energetskog sektora.

Admir Softić, pomoćnik ministra u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i član Programskog odbora konferencije, istakao da je konferencijski program najkvalitetniji do sada, tretirat će aktuelne teme iz oblasti energetskog sektora.

Ove godine programski odbor poseban akcenat je stavio na energetske i klimatske politike u BiH, a kroz panele diskusije i sesije bit će tretirane teme kao što su: uspostavljanje organizovanog tržišta električne energije u BiH, modularni sistemi daljinskog grijanja i hlađenja na bazi obnovljive energije, sigurnost snabdijevanja gasom u BiH, potencijali za poboljšanje energetske i resursne efikasnosti u industriji, i dr.

Mirsad Đonlagić, predsjednik Inicijativnog odbora sajma ENERGA naglasio je energetski sektor jedan od najznačajnijih sektora i razvojna šansa za BiH.

"Dileme ovog sektora su vrlo značajne i krupne –  u kom pravcu ići kada je u pitanju energetska diverzifikacija, šta treba raditi, kako sa zaposlenim ljudima, kako sa investicijama, kako obezbijediti sredstva i zašto bi neko došao u BiH ukoliko ne postoji stabilan sistem sa jasnim i stabilnim koncepcijama", kazao  je Đonlagić, dodajući da će naredna tri dana biti prilika da se daju odgovori i na ta pitanja.

Imajući u vidu ovaj jedinstveni koncept, napominje da je ovo jedan od najzačajnihih događaja u regionu kada je energetika u pitanju.

 

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Organizacionog odbora i predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH podsjetio je da je BiH i dalje energetski nezavisna zemlja i da je cilj svih da to tako i ostane.

Istakao je da se od prošlogodišnje ENERGE dogodio čitav niz aktivnosti koji su uzrokovali bilateralno potpisivanje sporazuma sajmova ENEGA i MINEX.

Naime, Međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije ENERGA i zainteresovani izlagači imat će priliku da se predstave na Međunarodnom sajmu rudarstva, prirodnih resursa i tehnologije "MINEX 2019" koji će biti održan u oktobru 2019. godine u modernom sajamskom kompleksu u Izmiru (Turska).

Rezultat je to dogovorene saradnje između Tuzlanskog sajma, organizatora događaja "ENERGA", organizacije IZFAS koja godišnje u Izmiru priređuje 35 sajamskih manifestacija i Privredne komore FBiH, dugogodišnjeg partnera sajma i konferencije ENERGA.

"Velika je čast i iskorak da sajam ENERGA i za sve one koji posjećuju sajam tako da u budnoćnosti mogu posjećiti ovaj sajamski događaj koji se prostire na 120.000 m2", naglasio je Jašarspahić.

Novina u odnosu na dosadašnja izdanja sajma ENERGA su poslovni susreti firmi ENERGA b2b koj će održati prvog dana sajma, a koji imaju za cilj da podrže bh. kompanije u pronalasku internacioniolnih partnera na sajmu.

Aida Džamalija Duran, projekt menadžer SERDA-e kazala je u da su se pridružili projektu ENERGA s namjerom da kroz međunarodne poslovne susrete firmi daju jednu dodatnu notu, već sada dobro koncipiranom konferencijskom i sajamskom dijelu programa

"Poslovne susrete organizuju Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Evropska poduzetnička mreža u BiH, uz podršku Privredne komore BiH i Fondacije za razvoj odnosa BiH i Turske BIGMEV. Do sada je prijavu za b2b susrete izvršilo 87 privrednih subjekata iz BiH i inostranstva, Turske Češke, Srbije, Crne Gore, Njemačke, Poljske…", kazala je ona i dodala već sada imaju zakazanih preko 100 poslovnih susreta.

Kompanije koje će učestvovati susretima dolaze iz sektora energije, rudarstva, građevinarstva i metalnog sektora imat će priliku da jedan na jedan razgoravaju u ciljanim susretima, a koji će u narednom periodu rezultirati nekim konkrektnim poslovima.

Inače, sajam ENERGA se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Vlade KS i Ministarstva privrede KS.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti