Švajcarska kompanija počela u Novom Sadu izgradnju fabrike čokolade

05.03.2020. 13:24 / Izvor: SRNA
Švajcarska kompanija počela u Novom Sadu izgradnju fabrike čokolade

Polaganjem kamena temeljca, danas je u Novom Sadu zvanično počela izgradnja fabrike čokolade švajcarske kompanije "Beri Kalebo" /Barry Callebaut/. Švajcarska kompanija počela u Novom Sadu izgradnju fabrike čokolade

Polaganjem kamena temeljca, danas je u Novom Sadu zvanično počela izgradnja fabrike čokolade švajcarske kompanije "Beri Kalebo" /Barry Callebaut/, investicije koju je Srbija podržala sa 14,2 miliona eura budžetskih sredstva.

Svečanosti polaganja kamena temeljca prisustvovao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je naglasio da će ova fabrika mnogo značiti za prehrambenu i prerađivačku industriju Srbije.

"Ona će stvoriti dodatni lanac zapošljavanja i profita u zemlji. Ujedno, imaćemo supstituciju uvoza čokolade i drastično povećan izvoz", rekao je Vučić novinarima poslije polaganja kamena temeljca za fabriku čokolade.

On je dodao da će plate inženjera i tehnologa u fabrici biti na evropskom nivou, dok će radnici imati primanja iznad prosjeka u Srbiji.

Vučić je naglasio da kompanija "Beri Kalebo" ima najbolju tehnologiju za proizvodnju čokolade u Evropi, kao i da je njihov dolazak u Srbiju od ogromnog značaja za ekonomiju zemlje.

Svečanosti početka izgradnje fabrike čokolade prisustvovali su i glavni izvršni direktor kompanije "Beri Kalebo" Antoan de Sant Afrik /Antoine de St-Affrique/, kao i generalni direktor te kompanije Stojan Kemera, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, pokrajinski premijer Igor Mirović i predsjednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor.

Ukupna vrijednost fabrike čokolade u Novom Sadu procijenjena je na 45 miliona eura u periodu od pet godina.

U toj fabrici bi narednih godina posao trebalo da nađe oko stotinu radnika.

Pogon "Beri Kalebo" u Novom Sadu trebalo bi da godišnje proizvede 50.000 tona čokolade.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti