Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Svaki fiskalni račun jača i razvija RS

18.12.2018. 10:16 / Izvor: Nezavisne novine

Poreska uprava Republike Srpske ponovo sprovodi kampanju "Korak preduzmi, račun uzmi", koja ima za cilj podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa, jer se upravo uzimanjem računa daje doprinos u borbi protiv sive ekonomije i povećava ekonomska snaga RS.

Kako je saopšteno iz Poreske uprave RS, pored preventivnog djelovanja kroz medijsku kampanju, u okviru ovih aktivnosti pojačan je i rad inspektora Poreske uprave RS na terenu, koji kontrolišu poslovne subjekte u izvršavanju ove zakonske obaveze s ciljem poboljšanja poreske discipline poreskih obveznika kada je u pitanju obaveza izdavanja fiskalnih računa nakon svake kupovine ili izvršene usluge.

"Poreska uprava RS će i u narednom periodu preduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti da prvo preventivnim mjerama, a zatim i intenzivnim kontrolama na terenu poboljša disciplinu poreskih obveznika kada je u pitanju izdavanje ili uzimanje fiskalnih računa nakon svake kupovine ili izvršene usluge", rekli su iz Poreske uprave RS. Iz Uprave ističu da će inspektori u narednom periodu ove pojačane kontrole vršiti svakog radnog dana, ali i u dane vikenda, pa pozivaju poreske obveznike da poštuju zakonske propise u ovoj oblasti i sebe ne dovedu u situaciju da pred i za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika budu privremeno zatvoreni na period od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnog računa.

"S ciljem preventivnog djelovanja, a što je i smisao ove kampanje, naglašavamo da je važno promijeniti loše navike i povećati fiskalnu svijest kod građana i ukazati na značaj uzimanja fiskalnog računa. Bez fiskalnog računa kupac ne može da reklamira robu, niti da dobije povrat novca. Fiskalni račun je jedini način da kupac ostvari svoja prava, ali i da bude siguran da dio njegovog novca ide u budžet, čime se finansiraju zdravstvo, prosvjeta, kultura, obrazovanje...", istakli su iz Poreske uprave RS i dodali da se borba protiv sive ekonomije ne zasniva samo na zabranama i inspekcijskim mjerama, već podrazumijeva i različite aktivnosti šire društvene zajednice, od kojih je jedna upravo uzimanje fiskalnog računa.

Naglašavaju da neizdavanje fiskalnih računa od strane poreskih obveznika pokazuje da je njihovo poslovanje nelegalno i znači neprikazivanje prihoda i utaju poreza.

"Prema tome, Poreska uprava RS prilikom kontrola samo sprečava poreske obveznike da rade nelegalno, da vrše utaju poreza i da budu nelojalna konkurencija onim poreskim obveznicima koji izdaju fiskalne račune prilikom prodaje robe ili usluga", rekao je Nikola Salapura, portparol Poreske uprave RS, i dodao da ne uzimajući račune, građani nesvjesno daju doprinos utaji poreza i povećanju obima sive ekonomije.

On je pozvao poreske obveznike da poštuju zakonske propise u ovoj oblasti, a sve građane da slučajeve neizdavanja fiskalnih računa prijave putem e-maila kontakt@poreskaupravars.org ili na brojeve telefona istaknute na internet stranici Poreske uprave RS.

Inače, inspektori Poreske uprave Republike Srpske su u prvih deset mjeseci 2018. godine izvršili 2.993 kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, te su u 1.200 slučajeva utvrdili nepravilnosti i potom izdali 1.321 prekršajni nalog na iznos kazne od 950.750 KM. Istovremeno, inspektori Poreske uprave RS su u okviru ovih kontrola za 425 poreskih obveznika izrekli mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista SWOT RS, kaže kako je uzimanje fiskalnih računa bitno jer su prodavci na taj način natjerani da prikažu sav promet, a ujedno su onemogućeni da izbjegnu plaćanje poreza.

"Izbjegavanje plaćanja poreza je štetno po raznim osnovama. Osim što država gubi prihode, a što je najveći problem jer ne može da finansira svoje obaveze, imamo i nelojalnu konkurenciju između poslodavaca koji ne mogu biti cjenovno konkurentni i stvara se osjećaj da se država može varati nekažnjeno", zaključio je on. 

BROJKE:

2.993 kontrole za deset mjeseci ove godine

1.321 prekršajni nalog

950.750 KM iznos izrečenih kazni

425 poreskih obveznika privremeno zatvoreno u trajanju od 15 dana

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti