Svaki treći rudar Kreke poslan na "čekanje" kući, već traže novi posao

10.08.2021. 10:11 / Izvor: N1
Svaki treći rudar Kreke poslan na 'čekanje' kući, već traže novi posao

U dokapitalizaciju rudnika tokom 2020. godine uloženo je 12,4 miliona KM gdje se ovaj iznos dominantno odnosi na Rudnike Kreka Tuzla.

U dokapitalizaciju rudnika tokom 2020. godine uloženo je 12,4 miliona KM gdje se ovaj iznos dominantno odnosi na Rudnike Kreka Tuzla, podaci su Elektroprivrede BiH čija je odluka o slanju 30% radnika Kreke na čekanje izazvala veliko negodovanje. Rudari planiraju naredne sedmice stupiti u generalni štrajk. Tvrde da dok nema ulaganja, nema ni proizvodnje.

Nedostatak dijelova, pomoćne mehanizacije, neulaganje u mašine, nedostatak kadra te iznajmljivanje privatnih mašina za milionske iznose, dio su problema u Rudniku Šikulje.

"Prije je bilo više ljudstva, više mehaničara. Kako koja godina, sve nas je manje. Teško je. Svi smo ubijeni u pojam. Veći obim posla, a za svaku platu moramo štrajkovati. Ništa ne funkcioniše kako bi trebalo", priča Damir Imširović, Površinski kop Šikulje, Lukavac.

Svaki treći rudar kući, primat će 60 posto plate

Po raznim osnovama, Kreka ima dug veći od 300 miliona KM. Pad prihoda EP-a, te privremana obustava proizvodnje na kopu Dubrave, rezultirala je odlukom Društva da 30% radnika Kreke pošalje kući, na „čekanje“ na kojem će primati 60% plate. Sindikatima je to neprihvatljivo.

"Znamo da je neto plata radnika u rudnicima kreka 1.082 KM. Ako znamo da preko 60% radnika ne može zaraditi tu platu i ako znamo da je 75% radnika kreditno zaduženo… Mi te radnike šaljemo u smrt. Mi kao sindikat to nećemo dozvoliti", jasan je Zuhdija Tokić, Sindikat rudara Rudnika Kreka Tuzla.

"Nemoguće je mimo kolektivnog ugovora, Zakona o radu, nasilnim putem implementirati određen odluke i time tako teško stanje činiti još težim", dodaje Sinan Husić, Sindikat rudara FBiH.

Saopštenjem za javnost oglasili su se prokurista EP i direktor Kreke te kazali da je prisutan trend pada prihoda i smanjenje proizvodnje:

"Jedini spas za Rudnike Kreka je ubrzan nastavak procesa restrukturiranja po Programu koji je predložio menadžment koncerna EP BiH, Vlada FBiH i Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH. Odustajanje od procesa restrukturiranja znači neminovnu propast Rudnika kreka i njegov stečaj".

U saopštenju se krivica svaljuje i na sindikalce koji tvrde da je pozadina svega neuspješna gradnja Bloka 7.

"Za stanje u rudniku je kriv vlasnik kapitala. Sve više dolazimo do uvjerenja da bi se ublažio potpuni fijasko izgradnje Bloka 7. Rudari da imaju sa čime da rade mogu dati proizvodnju, ali to neko svjesno opstruira", smatra Tokić.

"Počinjemo sticati dojam da određenim grupacijama, kako u EP-u tako i u određenim grupacijama u rudnicima, odgovara to stanje što gore, to bolje. Da se pokuša na najbrutalniji način okončati priča sa radnicima i rudnicima uglja u sastavu koncerna", zaključuje Husić.

Odluka o slanju radnika na čekanje, stupila je na snagu 1. augusta. Radnici strahuju, ali i ne odbacuje mogućnost traženja drugog posla.

"Najvjerovatnije da ćemo tražiti drugi posao jer, na ovaj način, ne ide više dalje", poručuje Imširović.

U proteklih 10 godina u kreku je uloženo više od 73 miliona, a planirano je oko 216 miliona KM. Ulaganja nisu došla do rudnika Mramor gdje se o nabavci širokog čela priča godinama, a rudari i dalje kopaju ugalj krampom na najprimitivniji i najteži način.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti