Svakoj općini i gradu jednak iznos transfernih sredstava

30.06.2020. 15:35 / Izvor: Akta.ba
Svakoj općini i gradu jednak iznos transfernih sredstava

Predsjedništvo Skupštine Saveza općina i gradova (SOG) Federacije BiH održalo je u ponedjeljak, 29. lipnja, online sjednicu.

Predsjedništvo Skupštine Saveza općina i gradova (SOG) Federacije BiH održalo je u ponedjeljak, 29. lipnja, online sjednicu na kojoj je ostalo pri svojoj ranijoj odluci kojom je predložilo Vladi Federacije BiH da donese odluku o raspodjeli sredstava od tekućih transfera.

Ovom odlukom bi se, sukladno principima humanosti i solidarnosti u trenutnoj situaciji, iznos od 30 milijuna maraka tekućih transfera namijenjen općinama i gradovima iz federalnog proračuna ravnopravno i jednako rasporedio na svih 80 jedinica lokalne samouprave u Federaciji BiH, tako da svaka općina i grad dobije jednak iznos transfernih sredstava - 375.000 maraka, priopćeno je iz SOG FBiH.

"Ovakav, jednak način raspodjele transfernih sredstava općinama i gradovima odražavao bi jednakopravan tretman svih jedinica lokalne samouprave u Federaciji BiH", ističu iz Saveza.

Na sjednici je, među ostalim, diskutirana politika jačanja financijske pozicije općina i gradova u FBiH i prijedlog strategije javnog zagovaranja te politike.

"Navedena politika predstavlja analitički zasnovanu, argumentiranu i validnu osnovu Saveza za neophodne izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, s ciljem financijskog jačanja pozicije općina i gradova u Federaciji u raspodjeli javnih prihoda, jer postoji nerazmjer između pripadajućih prihoda i objektivnih rashodovnih potreba općina i gradova", navode iz Predsjedništva Saveza.

Saveza kao odgovor na problem nepovoljne financijske pozicije općina i gradova, predlaže povećanje udjela općina i gradova u FBiH u raspodjeli prihoda od indirektnih poreza sa sadašnjih 8,42 posto na 9,81 posto što bi nadoknadilo iznos umanjenja prihoda nastao temeljem otplate vanjskog duga viših razina vlasti, te povećanje udjela općina i gradova u FBiH u raspodjeli prihoda od izravnih poreza.

"Okosnica politike jačanja financijske pozicije jedinica lokalne samouprave u Federaciji BiH zapravo je vraćanje javnog novca bliže građanima. Općine i gradovi su razina vlasti najbliža građanima, koja poznaje njihove svakodnevne probleme i zadovoljava njihove osnovne potrebe za javnim uslugama, te daje najopipljivije rezultate. Stoga, slabom financijskom pozicijom općina i gradova u FBiH ugroženi su kvaliteta života građana i lokalni ekonomski razvoj", poručili su iz SOG-a.

Na sjednici je, također, usvojena i strategija javnog zagovaranja jačanja financijske pozicije jedinica lokalne samouprave u Federaciji BiH, u okviru koje su naznačeni i definirani koraci kojim će Savez u narednom periodu komunicirati i predstavljati ove politike predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH, predstavnicima međunarodne zajednice, kao i javnosti.

Bilo je riječi i o problemima izazvanim poplavama u Tuzlanskom kantonu te će u vezi s tim Savez uputiti molbu nadležnim organima za pružanje hitne pomoći područjima pogođenim poplavama, imajući u vidu da se radi o situaciji koja zahtjeva žurno postupanje.

Predsjedništvo je usvojilo i zapisnike sa sjednica skupštinskih povjerenstava Saveza, kao i zapisnik sa sjednice Nadzornog odbora Saveza.

Članovi Predsjedništva su na znanje primili različite informacije kao što su informacije o aktivnostima Saveza vezano za Nacrt zakona o građevinskom zemljištu, Nacrtu zakona o dugu, zaduživanju i garancijama FBiH, informacije s održanih županijskih sastanaka s jedinicama lokalne samouprave u Tuzlanskom kantonu, Unsko-sanskom kantonu i zajedničkom sastanku za Hercegovačko-neretvansku, Zapadnohercegovačku i Hercegbosansku županiju, stoji u priopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti