Sve firme sa većinskim državnim kapitalom idu u finansijsku konsolidaciju

29.12.2014. 14:19 / Izvor: eKapija.ba
Sve firme sa većinskim državnim kapitalom idu u finansijsku konsolidaciju

Sva privredna društva u TK sa većinskim državnim kapitalom-Aida, KHK, Elektromontaža Tuzla, Tvornica transportnih uređaja, Rudnik soli Tuzla, Livnica čelika Tuzla- Bosnia valves i Konjuh podnijeli su blagovremeno svoje aplikacije za otpočinjanje procesa finansijske konsolidacije.

Sva privredna društva sa većinskim državnim kapitalom DD Aida Tuzla, DD KHK, Lukavac, DOO Elektromontaža Tuzla, DD Tvornica transportnih uređaja Tuzla, DD Rudnik soli Tuzla, DOO  Livnica čelika Tuzla - Bosnia valves Tuzla i DD Konjuh Kladanj podnijela su blagovremeno svoje aplikacije za otpočinjanje procesa finansijske konsolidacije.

Rok za podnošenje aplikacija prema Zakonu o finansijskoj konsolidaciji bio je 10. decembar 2014. godine, saopćeno je iz Vlade Tuzlanskog kantona.

Kao podršku za plaćanje izrade neophodne dokumentacije potrebne za podnošenje zahtjeva za finasijsku konsolidaciju, Vlada je na prijedlog Ministarstva industrije, energetike i rudarstva ovim društvima dosad odobrila ukupno 32.190,55 KM, čime im je omogućeno da podnesu zahtjev za finasijsku konsolidaciju.

Pošto prema Zakonu o finansijskoj konsolidaciji Vlada kantona odlučuje o zahtjevima privrednih društava s većinskim državnim kapitalom, Vlada je utvrdila listu kandidata, a ministri industrije, energetike i rudarstva i trgovine turizma i saobraćaja su imenovali ukupno sedam komisija sa zadatkom da analiziraju zahtjeve i prateću propisanu dokumentaciju privrednih društava.

Predviđeno je da komisije svoj dio posla okončaju do kraja tekuće godine (31.12.2014.godine), nakon čega će, a najkasnije do 15. januara 2015. godine, Vlada donijeti odgovarajuću odluku.

Kako navode u Vladi TK, započinjanjem procesa finansijske konsolidacije privrednih društava, stvaraju se preduslovi da privredno društvo učestvuje u postupcima javnog nadmetanja putem tendera za obavljenje radova i usluga na tržištu, realizaciju kreditnih sredstava, rješavanje problema dugovanja po osnovu neplaćenih doprinosa za veći broj radnika kojima nisu uplaćeni doprinosi, otklanjanje opasnosti od pokretanja stečajnog ili likvidacionog postupka i slično.

Ova privredna društva sada imaju priliku da, kroz proces finanisijske konsolidacije, deblokiraju svoje račune, sporazumno usaglase načine otplate svih potraživanja i krenu u put poslovnog ozdravljenja, saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti