Sve stanice tehničkog pregleda vozila u Brčko Distriktu BiH objedinjene a|test sistemom

05.03.2010. 08:27 / Izvor: eKapija.ba
Sve stanice tehničkog pregleda vozila u Brčko Distriktu BiH objedinjene a|test sistemom

U Brčko Distriktu BiH razvijen je i implementiran najsavremeniji sistem za video nadzor i automatsko prepoznavanje tablica u regiji, s ciljem praćenja svjetskih trendova u području sigurnosti prometa i unapređenja stručnog nadzora rada stanica za tehnički pregled vozila, kao i poboljšanja kontrole tehničke ispravnosti vozila.

Kako je saopćeno iz Instituta za privredni inžinjering Zenica, vlasnici vozila, ubuduće, neće moći registrovati automobile ako u evidenciji ne bude i fotografija s obavljenog tehničkog pregleda kao materijalni dokaz prisustva vozila na tehničkom pregledu.

Konzorcij u sastavu Institut za privredni inženjering Zenica, a|NET Zenica i EIB Internationale Banja Luka završio je implementaciju jedinstvenog informacionog sistema sa video nadzorom u realnom vremenu.

Sistem je namijenjen za centralizovanu on-line evidenciju, praćenje i kontrolu obavljanja tehničkih pregleda vozila. Ovaj sistem se već pokazao kao efikasan na području FBiH gdje je objedinjeno svih 155 stanica, sa 176 aktivnih kamera.

Integralni informacioni sistem a|TEST je vodeći sistem za kontrolu stanica tehničkog pregleda u regiji i jedini čija funkcionalnost dozvoljava automatsku provjeru dolaska vozila na pregled čime se spriječavaju brojne zloupotrebe.

Ovo je jedini sistem za prikupljanje, obradu i distribuciju podataka u BiH koji je zaštićen u skladu sa zahtjevima ISO i IEC norme 27001:2005 (ISMS).

Punom implementacijom ovog sistema značajno je unaprijeđena kvaliteta obavljanja tehničkog pregleda vozila u Brčko Distriktu BiH, što će rezultirati povećanjem sigurnosti u saobraćaju.

Sama provedba je naišla na pozitivne reakcije uposlenika na stanicama tehničkog pregleda, ali i građana Brčko Distrikta BiH, kaže se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti