Sve više poslodavaca nadzire radnike dok su na bolovanju

31.07.2019. 09:24 / Izvor: Fena
Sve više poslodavaca nadzire radnike dok su na bolovanju

Izvješće o financijskom poslovanju Zavoda za navedeno razdoblje pokazuje kako je u proteklih pola godine Zavod ostvario prihode u iznosu od 73 972 448 maraka.

Na sjednici Upravnog vijeća Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) održanoj u utorak u Mostaru istaknuto je kako poslodavci sve više preuzimaju svoju ulogu u nadzoru zaposlenika na bolovanju, što predstavlja pozitivan pomak.

U prilog tome govori i podatak kako je Služba za kontrolu bolovanja Zavoda u prvom polugodištu tekuće godine zaprimila 17 zahtjeva poslodavaca za kontrolu bolovanja dok je u cijeloj prethodnoj godini Zavod imao samo 4 takva zahtjeva, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću ZZO HNŽ-a.

Članovi Vijeća razmatrali su i usvojili Izvadak iz zapisnika s prethodne sjednice, Izvješće o privremenoj spriječenosti za rad do preko 42 dana, potrošnji lijekova s Liste lijekova, liječenju izvan HNŽ-a, potrošnji ortopedskih pomagala i izvršenju financijskog plana Zavoda, a sva usvojena izvješća odnose se na razdoblje 01. siječnja do 30. lipnja 2019. godine.

Izvješće o financijskom poslovanju Zavoda za navedeno razdoblje pokazuje kako je u proteklih pola godine Zavod ostvario prihode u iznosu od 73 972 448 maraka, što je 53,57 posto od iznosa predviđenog Financijskim planom za 2019. godinu, a izvršeni rashodi manji su od planiranih budući da je realizacija većine razvojnih projekata Zavoda planirana za drugu polovicu 2019. godine.

Direktor ZZO HNŽ-a Rade Bošnjak kazao je kako je razlika prihoda nad rashodima rezultat prvenstveno odgovornog i opreznog planiranja temeljenog na procijenjenim rizicima u naplati prihoda za tekuću godinu što se, kako kaže, nažalost i ostvarilo.

"Sukladno trenutnim gospodarskim prilikama u Županiji, Zavod bi u drugoj polovici godine mogao ostati bez otprilike 3 000 000 maraka poreznih prihoda što bi ugrozilo ispunjenje plana prihoda Zavoda za 2019. godinu, a hoće li ovaj rizik biti ostvaren vidjet ćemo", kazao je Bošnjak.

Upravno vijeće Zavoda jednoglasno je usvojilo i Pravilnik o sufinanciranju troškova liječenja, nabave lijekova i medicinskih sredstava, pa su tako lijekovi za epilepsiju i duševne bolesti skinuti s financiranja preko Pravilnika o sufinanciranju i uvršteni na pozitivnu listu lijekova.

S pozitivne Liste lijekova također su skinuti i lijekovi somatotropin (hormon rasta) i alfa dorneza (lijek za cističnu fifrozu) koji će biti financirani putem usvojenog Pravilnika.

Osim navedenog, izmjene Pravilnika odnose se i na povećanje prava osiguranika u liječenju niskomolekularnim heparinima, liječenju djece i omladine u stanju pothranjenosti i djece oboljele od bulozne epidermolize dok je svim osiguranicima oboljelim od amiotrofične lateralne skleroze postotak sudjelovanja Zavoda povećan s 50 na 100 posto, stoji u priopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti