Svečano obilježen Dan Zenice

21.03.2019. 08:47 / Izvor: Akta.ba
Svečano obilježen Dan Zenice

U povodu Dana Zenice koji se obilježava 20. marta, na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica održana je svečana akademija i sjednica Gradskog vijeća. 

U povodu Dana Zenice koji se obilježava 20. marta, na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica održana je svečana akademija i sjednica Gradskog vijeća. 

Kroz kulturno-umjetnički program mnogobrojne zvanice i goste vodili su rođeni Zeničani Tarik Filipović i Sandra Bagarić. 

Nakon intoniranja državne himne prigodnim govorima na svečanosti obratili su se predsjedavajući Gradskog vijeća Zenica Goran Bulajić i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Kasumović je rekao da svi oni koji su se rodili u Zenici i svi koji ovdje žive mogu biti ponosni na grad Zenicu, njegovu prošlost, ljepotu i suživot u njemu.

Osvrćući se na realizovane projekte kazao je kako je otvoreno i peto zajedničko naplatno mjesto na kojem građani bez provizije mogu plaćati komunalne usluge tako da je Zeničanima napravljena ušteda od preko milion maraka.

Naveo je kako su završili projekat pokrivanja svih mjesnih zajednica besplatnim wi-fi signalom, postavljena su nova autobuska stajališta, uređuju se trgovi u gradu, a uskoro se otvara i obnovljena Gradska kafana s trgom, utoku je izgradnja biciklističke staze i šetališta u Blatuši, a trenutno je u fazi implementacija projekta javnih bicikala u gradu, otvoren je i Centar za poduzetnike i investitore i Centar za omladinu, već smo izgradili nekoliko dječijih igrališta i sportskih poligona, a gradi ih se novih šest.

"Uz pomoć UNDP-a u više mjesnih zajednica stvorili smo uslove za ugodniji život osoba starije životne dobi, utoplili smo obdaništa, ali i utopljavamo stambene zgrade, imamo odabrana idejna rješenja za centralni gradski trg i vijećnicu i Trg Alije Izetbegovića,  spasili smo NK Čelik, vratili ga navijačima i u zdrave okvire i sada se bori za Evropu", kazao je Kasumović, te podcrtao kako do boljeg života mogu doći brže i lakše ukoliko budu imamo dobre puteve, koje su intenzivno popravljali i gradili čitavo vrijeme mandata i nastavit će još više.

Započeta je i realizacija projekta "Sakupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici", čiji je cilj razdvajanje gradskih i industrijskih otpadnih voda i njihov odvojen tretman.

"Ovaj projekat je vrijedan 19,3 miliona eura i to je najveća poslijeratna donacija na prostoru BiH u oblasti zaštite životne sredine.Maksimalnim naporima uspjevamo u životu održati projekat 'Plava voda', kao višedecenijsku željuZeničana da piju i koriste zdravu vodu. Ovaj projekat od kapitalnog značaja za grad Zenicu u oblasti vodosnabdijevanja pitkom vodom, vrijedan je 22 miliona eura. 'Toplana Zenica' je najsvježiji ali i najvrijedniji i za građane najznačajniji kapitalni projekat, jer ćemo naredne godine kvalitetno i trajno riješiti višedecinijski problem zagrijavanja stambenih i poslovnih prostora. Ova investicija je vrijedna preko 53 miliona eura i ponosan sam da će ovaj projekat biti realizovan bez marke zaduženja. Osim što ćemo konačno riješiti višedecenijski problem grijanja u našem gradu, važno je kazati da ćemo uz ovaj stabilan izvor toplote drastično smanjiti zagađenje u Zenici, što je u skladu s našom željom za ekološkim i održivim ulaganjima", kazao je Kasumović.

Priča o evropskoj Zenici je beskonačna. Za nju je navodi potrebno dosta rada, sredstava, ali i snage da se razbiju predrasude i spriječe pokušaji određenih krugova da zaustave napredak grada.

"Zeničani žele da se ova priča nastavi i zato se nadamo da će konačno prestati maćehinski odnos Federacije BiH, a pogotovo Zeničko-dobojskog kantona prema građanima Zenice, tim prije jer će se kroz ova tri kapitalna projekta realizovati radovi vrijedni blizu stotinu miliona eura. Dosad smo izostanak podrške viših nivoa vlasti nadoknađivali zahvaljujući pomoći prijatelja iz Delegacije Europske unije u BiH, Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za BiH i velikog broja država članica EU. Zahvaljujući upravo saradnji sa EBRD-om, Zenica je uključena u najnoviji projekat 'Green City action plan', gdje je EU sa oko 250.000 eura finansirala eksperte, koji će identifikovati izvore zagađenja u našem gradu i tražiti rješenje za smanjenje tog zagađenja. Primjetili ste da često spominjem EU i Zenicu u njoj i na tome ću istrajati.Nažalost, naša mladost, naša budućnost neumoljivo odlazi u Evropu, a iza sebe ostavlja godine svoga školovanja, svoje najmilije, ovaj lijepi grad i zemlju. Gradska uprava na čijem sam čelu ne želi i ne treba da bude vlast, nego servis građanima i logistika privrednicima. Zadovoljstvo građana i kvaliteta njihovog života istinski je test za sve nas. Znači, trebamo biti još efikasniji u pružanju usluga sugrađanima, u rješavanju njihovih komunalnih i drugih problema, u podizanju standarda urbanog življenja, ali i u odgovornom upravljanju, pa i u trošenju budžetskog novca. Kao gradonačelnik i najodgovorniji čovjek u Gradskoj upravi nastavit ću se zalagati za sve oblike štednje i racionalnost. Međutim, ne nastavimo li stvarati još povoljniji privredni ambijent za ljude koji u našem gradu žele investirati svoj novac, same mjere štednje neće biti dovoljne da Zenici vratimo lidersko mjesto u bosanskohercegovačkoj privredi", istaknuo je Kasumović.

Gradska uprava sa Kasumovićem na čelu se posvetila i uređenju postojeće "Radne zone Zenica I" u kojoj iz dana u dan ima sve više zaposlenih i krenuli su u projekat otvaranja poslovno - prodajne zone "jug" na lokaciji "Antena" i poslovno – radne zone "sjever" na lokaciji "Banlozi". Rekao je kako su i ovdje imali opstrukcije sa viših nivoa vlasti, ali neće odustati jer će te lokacije biti srce razvoja nove Zenice jer upravo na njima očekuju upošljavanje više hiljada radnika. Stvoreni su i uslovi da administrativne prepreke investitorima budu minimalne i da Zenica bude najprivlačnije mjesto za ulaganje kapitala. Da je to činjenica, potvrda je i BFC certifikat kojeg je Grad dobio prije tačno godinu dana, kao i implementacija projekta Poboljšanja poslovnog okruženja i konkurentnosti u gradu Zenici (projekat "Life"). Ovim su pojednostavili 160 administrativnih postupaka, što će uveliko olakašati poslovanje postojećim privrednicima u gradu Zenici, kao i budućim investitorima.

U sklopu programa jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih glumaca Izudin Bajrović izveo je odlomak iz pozorišne predstave "Drang nach Westen" - Prodor na Zapad, dramskog pisca Dragana Komadine, u režiji Lajle Kaikčija i produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Predstava je to koja govori o migracijama, iseljenju i drugim problemima savremenog bh. društva kroz prizmu jedne zeničke porodice.

Gradonačelnik Fuad Kasumović uručio je zahvalnice petorici policijskih službenika PU Zenica Murisu Hasanbegoviću, Fuadu Gađunu, Almiru Buzi, Almiru Agiću i Ibrahimu Pašaliću. 

Svečanost su uveličali i članovi zeničkog Kamernog simfonijskog orkestra koji ove godine obilježava jubilej 30 godina od svog osnivanja.   

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti