Svečano otvoren novoizgrađeni objekt Kantonalnog tužilaštva ZDK-a

15.11.2016. 08:16 / Izvor: Fena
Svečano otvoren novoizgrađeni objekt Kantonalnog tužilaštva ZDK-a

Prigodnom svečanošću jučer je u Zenici predata na upotrebu novoizgrađena zgrada Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

Prigodnom svečanošću jučer je u Zenici predata na upotrebu novoizgrađena zgrada Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

Izgradnja ovog objekta predstavlja nastavak napora Evropske unije da se poveća efikasnost pravosuđa i poboljšaju usluge za građane, kroz osiguranje boljih uvjeta rada, unapređenje sigurnosnih aspekata, poboljšanje pristupa za osobe s invaliditetom, te pružanja podrške ugroženim svjedocima i maloljetnim učesnicima u istražnim i sudskim postupcima.

Projekt izgradnje nove zgrade je dio paketa pomoći Evropske unije na izgradnji, sanaciji i modernizaciji sudova i tužilaštava širom Bosne i Hercegovine. Evropska unija je za ovaj projekt osigurala sredstva  više od 2,6 miliona KM da bi se osigurali bolji radni uvjeti ovog tužilaštva, koje je nadležno za procesuiranje ratnih zločina i drugih teških krivičnih djela na području Zeničko-dobojskog kantona.

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Khaldoun Sinno istaknuo je na otvorenju nove zgrade da je proteklih godina Evropska unija uložila oko 20 miliona eura u infrastrukturu da bi se stvorili adekvatni uvjeti za svjedoke, sudije i sve građane. Osim ulaganja u infrastrukturu, EU je dosta uložila u informacione i komunikacione sisteme, a naročito je fokus bio na smanjenje neriješenih predmeta, posebno predmeta ratnih zločina.

"Zbog toga se želim zahvaliti svima koji su učestvovali u implementaciji ovog projekta, naročito VSTV-u, koje je koordiniralo program, kantonalnoj vladi i vladi Norveške, koje su sufinansirali dijelom ovaj projekt. Na kraju mislim da BiH može napredovati ka Evropskoj uniji s jakom vladavinom prava, poštivanjem vladavine i efikasnom institucijom i zbog toga smo nastojali tome doprinijeti", kazao je on.

U realizaciji projekta ostvarena je uspješna saradnja s Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH i vladom Norveške, koji su osigurali sredstva za opremanje objekta namještajem, te lokalnim vlastima koje su se angažirale na ostale radnje neophodne za gradnju nove zgrade, a sve u vrijednosti višoj od milion KM.

"Dugujemo veliku zahvalnost Delegaciji EU koja je obezbijedila ogromna finansijska sredstva, kao i vladi i Ambasadi Norveške. Ovo je jedno od najboljih tužilaštava i zaista smatram da zaslužuju ovakvu zgradu, da mogu da budu još bolji u okviru tužilačke profesionalne zajednice. Sretna sam što sam ušla u jednu ovakvu zgradu i želim vam, drage kolege, uspješan rad", ustvrdila je potpredsjednica Visokog sudskog tužilačkog vijeća BiH Jadranka Lokmić-Misirača.

Brojne goste i saradnike na svečanosti pozdravili su premijer Vlade ZDK-a Miralem Galijašević i glavna tužiteljka Tužilaštva ZDK-a Vesna Kaknjo, koja je zahvalila svima koji su doprinijeli realizaciji ovog značajnog projekta za sve građane Zeničko-dobojskog kantona.

Inače, autor Idejnog  projekta  je Sonja Kulenović dipl.ing.arh., izradu projektne dokumentacije radila je firma Uniprojekt d.o.o. Zenica, a radovi izvođenja bili su povjereni konzorciju Almy gradnja d.o.o. Zenica, Deling  d.o.o. Tuzla i  Arel  d.o.o.Zenica. Nadzor nad izvođenjem radova radila je firma Aksa d.o.o. Zenica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti