Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Svečano otvoren Ured Hrvatske gospodarske komore u Sarajevu

05.04.2018. 08:11 / Izvor: Fena

Značaj BiH za Hrvatsku kao jednog od njenih najvećih vanjskotrgovinskih partnera te namjera da doprinesu boljem položaju hrvatskog naroda u BiH, razlozi su zbog kojih je Vlada Republike Hrvatske odlučila otvoriti Ured Hrvatske gospodarske komore u BiH - rekla je jučer potpredsjednica Vlade Hrvatske i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

To je izjavila nakon što je s predsjednikom Hrvatske gospodarske komore Lukom Barilovićem otvorila Ured ove komore u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Sarajevu.

U obraćanju medijima pojasnila je da su se vodili sličnim primjerima drugih država, najviše Austrije i Njemačke, te tako odlučili da otvore zajednička predstavništva tamo gdje imaju zajednički interes i iznimno važna strateška tržišta.

"Gospodarstvo je jedan od zamašnjaka boljih odnosa te će, u tom smislu, otvaranje ovakvog predstavništva omogućiti veću vanjskotrgovinsku saradnju od koje će obje države profitirati", kazala je Pejčinović Burić.

Napomenula je da Hrvatska ima zadaću, po svom Ustavu, ali i zbog toga što je jedna od potpisnica Dejtonskog sporazuma, brinuti o hrvatskom narodu izvan Hrvatske, a da će otvaranje ovog ureda u BiH to i omogućiti.   

Osim toga, istakla je, na taj način Hrvatska doprinosi stabilnijoj i prosperitetnijoj BiH.

Najavila je da će već sljedeće sedmice u Generalnom konzulatu u Mostaru, na otvaranju Gospodarskog sajma u Mostaru, biti otvoren sličan ovakav ured te da je planirano otvaranje ureda i u drugim državama strateški važnim za Hrvatsku.

Rezultate otvaranja ove vrsta ureda očekuju već sljedeće godine, a ministrica je podsjetila da je u prošloj godina obim vanjskotrgovinske razmjene BiH i Hrvatske bio povećan za više od 20 posto.

"Vjerujemo da će ovaj zajednički Ured pomoći da taj rast bude veći svake godine, ne samo u području robne razmjene, već i u uslugama i turizmu", kazala je Pejčinović Burić.

Novinarima se obratio i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Barilović, koji je kazao da koordinirano i zajedničkim snagama, u okviru veleposlanstva, nastoje pojačati gospodarsku saradnju sa zemljama u kojima otvaraju ovakve urede.

Naglasio je da je BiH Hrvatskoj vanjskotrgovinski partner koji je uvijek među prvih pet te da je između dvije zemlje prošle godine ostvarena vanjskotrgovinska razmjena u iznosu od gotovo 2 milijarde eura.  

"Naravno, BiH i Hrvatska spadaju pod jedan ekonomski prostor, prirodno su naslonjene jedna na drugu i svi ćemo težiti da ovu dobru suradnju unaprijedimo", dodao je Barilović.

Potcrtao je da svaki razvoj zavisi o gospodarskom rastu te da gospodarska suradnja nema alternativu.

"Jačanjem poduzetništva stvaraju se preduvjeti da se u jednom prosperitetnom okruženju narod okreće ka budućnosti, a probleme iz prošlosti ostavlja po strani i iza sebe", zaključio je.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti