Svečano otvorena Dječija kuća Novo Sarajevo

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Svečano otvorena "Dječija kuća" Novo Sarajevo

26.03.2019. 15:47 / Izvor: Akta.ba

Uz prisustvo brojnih zvanica i građana Sarajeva, 25. marta ove godine, svečano je otvorena "Dječija kuća" Novo Sarajevo na Grbavici.

Dječiju kuću svečano je otvorio općinski načelnik Nedžad Koldžo koji je ovom prilikom izjavio: "Sve je izgledalo kao nemoguća misija na samom početku zbog komplikovanih procedura i izmiješanih nadležnosti, ali smo ustrajali u svojoj odlučnosti da djeci vratimo ovo mjesto. Objekat je bio potpuno devastiran, ali uspjeli smo ga obnoviti i danas imamo Dječiju kuću".

Općinski načelnik Nedžad Koldžo uručio je ključ "Dječije kuće" Zorici Miličević, v.d. direktorici "Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo". "Dječija kuća" djelovat će u okviru JU "Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo".

Ovom prilikom, prisutnima su se obratile i Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH i Zineta Bogunić, ministrica obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo.

Izgradnja objekta "Dječija kuća" Novo Sarajevo, bivšeg Pionirskog centra "Boško Buha", jedan je od najznačajnijih projekata Općine Novo Sarajevo i kao takav dio je revidirane Strategije razvoja Općine Novo Sarajevo do 2023. godine.

Pionirski centar "Boško Buha" u naselju Grbavica izgrađen je 70-tih godina prošlog vijeka za potrebe školske djece u cilju dodatne edukacije kroz razne vanškolske aktivnosti i sekcije.

Kao i većina javnih objekata na području općine i objekat bivšeg Pionirskog centra "Boško Buha" je, tokom agresije na BIH, pretrpio značajna oštećenja.

Radovi na izgradnji su se izvodili fazno. Prva faza predstavljala je jednu tehnološku cjelinu, a  podrazumijevala je radove na zatvaranju objekta, te pripremu za nastavak izvođenja građevinsko-zanatskih radova.

U drugoj fazi radova izvedeni su fasaderski radovi, ugradnja prozora i vrata, neophodni zidarski radovi, te grube instalacije dok su u trećoj fazi izvedeni građevinsko – zanatski radovi.

U četvrtoj fazi izvedeni su finalni radovi u multifunkcionalnoj-kino sali i dijelom u biblioteci, nabavka i ugradnja rasvjetnih tijela u cijelom objektu, izrada i postavljanje vizuelnih komunikacija, te izrada i ugradnja projektovane ugradbene opreme. Pored finalnih radova, ovom fazom je obuhvaćeno i vanjsko uređenje oko objekta.

U objektu se nalazi višenamjenski prostor za organizovanje izložbi, priredbi i sličnih manifestacija, multifunkcionalna sala sa pozornicom za koncerte, predstave i filmske projekcije, internet-kafe klub, sala za održavanje predavanja i promocija, prostor za organizovanje sekcija i kurseva, biblioteka i čitaonica, komunikacijski blokovi sa stepeništem i liftom, sanitarni čvorovi, te info pult sa garderobom.

Na prvoj etaži smješten je administrativni dio sa nizom kancelarija i salom za sastanke, galerija kao dio biblioteke, sale za organizovanje muzičkih, plesnih, baletnih, likovnih i sličnih aktivnosti, svlačionica, servisni prostor za rekvizite i sanitarni čvorovi. Ukupna korisna površina objekta je oko 2.000 m².

Za ove namjene iz općinskog budžeta izdvojeno je 2.000.000 KM.

U kulturno-zabavnom programu svečanog otvorenja učestvovali su balerine  plesnog studija "Lucca Dance", zatim Amela Frljučkić, magistrica muzičkih umjetnosti na harmonici, KUD "Lola", kao i djeca iz hora “Superstar“, a program je vodio glumac Mario Drmać.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti