Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Svečano otvorena novoizgrađena pješačka zona u Lukavcu

02.07.2020. 15:05 / Izvor: Akta.ba

U Lukavcu je svečano otvorena novoizgrađena pješačka zona u centru grada. Radovi na uređenju pješačke zone počeli su u februaru 2020. godine, a nisu prestajali ni za vrijeme pandemije COVID-19.

Amna Jusufović iz Udruženja za djecu oboljelu od dijabetesa i Tarik Bećirević iz Centra za autizam "Mali svijet" presjekli su vrpcu, čime je svečano otvorena pješačka zona.

Planirano je da pješačka zona postane mjesto održavanja većine kulturno-zabavnih manifestacija. Osobe sa poteškoćama u razvoju dobile su siguran prostor za svoj rad i druge aktivnosti, dok su udruženja djece sa smetnjama u razvoju dobila prostor za organizaciju manifestacija prodajnog karaktera. Kroz izgradnju i uređenje Gradske pješačke zone, rekonstruirana je i rasvjeta unutar zone, a postavljene su i nove klupe i korpe za otpatke, kao i drugi mobilijar kojeg će moći koristiti i djeca koja pohađaju obližnju predškolsku ustanovu.

O ideji izgradnje šetališta u Lukavcu se dugo razgovaralo, ali nije bilo konkretizacije svih ideja i planova. Izradom regulacionog plana za Općinu Lukavac, odnosno izradom plansko-prostorne dokumentacije, planirana je i izgradnja gradske pješačke zone. Iako osnovni cilj projekta najvećim dijelom doprinosi društvenom razvoju, njegova realizacija će imati efekte i na sektore lokalnog ekonomskog razvoja.

Općina Lukavac je ozbiljno pristupila izradi strateških dokumenata za dugoročni integrirani razvoj uz podršku Projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP), zajedničkog projekta Vlade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini.

"Općina Lukavac je zahvalna partnerima što su odlučili da naša zajednička dostignuća okrunimo upravo ubrzanom izgradnjom prve pješačke zone u gradskom središtu, s namjerom da se nastavi dalje i da uže gradsko jezgro postane, u prvom redu, prostor za ugodan boravak i kretanje pješaka", izjavio je Edin Delić, Načelnik Općine Lukavac.

Kao rezultat ovih napora, Strategija integriranog razvoja Općine Lukavac je jednoglasno usvojena na Općinskom vijeću i danas je važan putokaz daljeg kretanja Lukavca.

"Jedan od prvih projekata koji se realiziraju po Strategiji je ponovno formiranje pješačke zone u gradu koji u vrijeme usvajanja dokumenta nije imao niti jedan metar površine isključivo namijenjene kretanju pješaka, a da to nisu uski trotoari neposredno uz saobraćajnice ili pristupi trgovačko-ugostiteljskim objektima", naglasio je načelnik Delić.

Realizacija ovog projekta je primjer dobre prakse koja pokazuje kako se za relativno kratko vrijeme može doći do usaglašene vizije lokalnog razvoja i krenuti u njenu realizaciju.

 

PODIJELI:

TAGOVI:

pješačka zona

Lukavac

Edin Delić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti