Svečano otvorena specijalna bolnica "Centar za srce BH Tuzla"

29.08.2008. 15:14 / Izvor: eKapija.ba
Svečano otvorena specijalna bolnica 'Centar za srce BH Tuzla'

Zdravstvena ustanova Specijalne bolnice „Centar za srce BH Tuzla“, realizirana kreditom Hypo Alpe-Adria-Banke otvorena je danas na radost svih građana Bosne i Hercegovine, a i šire. Moderni centar u kojem je do danas izveden znatan broj operativnih zahvata i veći broj invazivnih dijagnostičkih pretraga danas je i službeno predstavljen javnosti.

Hypo Alpe-Adria-Grupa svojim kreditima je značajno pomogla otvaranju ovakvog jednog modernog centra, čime se Tuzla upisala kao jedno od najsavremenijih središta za medicinu srca na europsku zdravstvenu kartu.

"Hypo Alpe-Adria-Banka kreditiranje ovog projekta nije shvatila kao komercijalan posao, već je njime željela pomoći i pomogla je, pri podizanju razine kvalitete medicinskih usluga u Bosni i Hercegovini. Djelatnici Banke ovom su projektu pristupili vrlo emotivno te uložili svoje vrijeme i trud te poseban angažman unutar Hypo Grupe kako bi doprinijeli partnerstvu s „Centrom za srce BH Tuzla“. Nadamo se da će ova naša gesta potaknuti i ostale gradove koji bi po uzoru na Tuzlu, potpomogli gradnju medicinskih specijalističkih centara, čime bi se doprinijelo podizanju ukupne kvalitete života i zdravstva u zemlji a Hypo Grupa i naši djelatnici svuda unutar Bosne i Hercegovine stoje i stajati će na raspolaganju kako bi potakli projekte vezane za uže specijelnosti medicine od Mostara, Sarajva, Banja Luke...“, naglasio je Petar Jurčić, direktor Hypo Alpe-Adria-Bank d.d.

Zdravstvena ustanova Specijalne bolnice „Centar za srce BH Tuzla“ svečano je otvorio prof. dr. Emir Kabil.

Na prostoru od oko 10.000 kvadratnih metara, nalaze se bolnički, hotelski i rehabilitacioni kompleks, a osim operativnog dijela s odjelom intenzivne njege kapaciteta 12 kreveta, bolnica će raspolaže sa 20 superluksuznih soba i 36 kreveta, te dva predsjednička apartmana. Zapošljavat će oko 140 radnika, od kojih 30 liječnika specijalista za kardiovaskularne i srodne bolesti. Bolnica će imati heliodrom, kao i vlastiti auto prijevoz za dovoženje i odvoženje pacijenata.

Vjeruje se da će tokom godine u Klinici za srce biti obavljeno oko 800 operacija na srcu, 3.500 raznih dijagnostičkih procedura, te oko 1.000 zahvata na žilama vrata, nogu i drugih organa.

U Centru za srce, u kojemu svaki detalj upozorava da je riječ o klinici visokih svjetskih standarda, već je izvedena i operacija kakvu nitko u regiji ne radi.

Osmi Prepaniću iz Gračanice, kojemu su dijagnosticirani angiozni bolovi, problemi u radu srca su otklonjeni, a da nije otvaran prsni koš. Jedini trag operacije je mali rez na lijevoj strani prsa. Tako je Centar za srce počeo raditi bez mnogo pompe i vrlo uspješno.

Trenutačno su kapaciteti popunjeni 30 posto. Očekujemo da će vrlo brzo biti puno svih 130 kreveta jer imamo pozive pacijenata iz cijele BiH koji se zanimaju kako i na koji način mogu doći u Tuzlu. To je vrlo jednostavno, potrebna je samo uputnica liječnika i sve je besplatno, objašnjava direktor Centra za srce dr. Kabil.

Usluga je besplatna, međutim, zasad samo za pacijente iz Federacije BiH, kojima troškove operacije snosi Fond solidarnosti. Pacijenti iz drugih dijelova BiH, moraju imati suglasnost o plaćanju svog zdravstvenog fonda. U Centru za srce planiraju 60 operacija na tjedan te oko 250 koronarografija i ugradnji stenta. No, dr. Emir Kabil najavljuje da će se raditi i najsloženije operacije.

Osposobljeni smo i za transplantaciju srca te očekujemo uskoro da će prvo presađivanje biti obavljeno upravo u našem centru. Potrebno je stoga da se što prije povežemo s međunarodnim centrima za transplantaciju najavljuje dr. Kabil.

eKapija/Večernji list

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti