Svečano otvoreni biblioteka i klub IDC-a Sarajevo

21.06.2007. 13:49 / Izvor: Fena
Svečano otvoreni biblioteka i klub IDC-a Sarajevo

Ambasadori u Bosni i Hercegovini, Matthew Rycroft iz Velike Britanije i Jan Braathu iz Kraljevine Norveške, svečano su 20. juna 2007. godine otvorili novoformiranu biblioteku i klub Istraživačko-dokumentacionog centra u Sarajevu, nezavisne, neprofitne i nevladine institucije koja istražuje i sakuplja dokumente, činjenice i informacije o genocidu, ratnim zločinima i svim oblicima kršenja ljudskih prava bez obzira kojoj etničkoj, socijalnoj, religijskoj i rasnoj skupini žrtve pripadaju.

IDC posjeduje veliki broj dokumenata, video i audio zapisa, knjiga, časopisa i fotografija. Tu svakodnevno dolazi veliki broj studenata na postdiplomskim studijama koji su u potrazi za relevantnim informacijama, zbog čega je institucija odlučila otvoriti bibioteku u kojoj će svi zainteresirani moći pronaći literaturu iz domena ljudskih prava, tranzicione pravde, prevencije konflikta i sl.

Biblioteka će biti mjesto okupljanja mladih istraživača, razmjene iskustava i mjesto za organiziranje debata i drugih skupova.

Klub i biblioteka će služiti kao relevantni izvori u obrazovanju, debatama i istraživanjima kao izvor historijskih podataka. Bit će spojeni s arhivom i bazom podataka IDC-a i sličnim bibliotekama širom svijeta“, kazao je na svečanosti ambasador Rycroft.

Direktor IDC-a Sarajevo Mirsad Tokača naglasio je da će se trenutnim knjižnim fondom u novootvorenoj biblioteci služiti mladi ljudi, studenti, postdiplomci, doktoranti i svi građani BiH. Kasnije će u tom centru biti pohranjeno ukupno 5.000 knjiga.

Tokača je ambasadorima Rycroftu i Braathu uručio počasne članske kartice IDC-a.

Finansijska sredstva za rekonstrukciju prostora u kojem su smješteni biblioteka i klub osigurali su Vlada Velike Britanije i Ministarstvo vanjskih poslova Norveške. Nabavku knjiga podržali su i UNDP te Charles Stewart Mott foundation.

Biblioteka i klub IDC-a se nalaze u ulici Dubrovačka br. 2 u Sarajevu

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti