Svečano otvoreno adaptirano porodilište Opće bolnice

09.08.2019. 13:00 / Izvor: Fena
Svečano otvoreno adaptirano porodilište Opće bolnice

Trudnicama se nudi i mogućnost izbora alternativnih metoda poroda, kao i prisustvo bračnog druga tokom dolaska na svijet novorođenčeta.

Svečano otvaranje renoviranog porodilišta u Općoj Bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo upriličeno je danas, nakon što je prvi put od izgradnje nekadašnje Vojne bolnice, danas Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, adaptiran Odsjek za akušerstvo i neonatologiju.

Pored kompletne adaptacije prostora, nabavljena je moderna sofisticirana medicinska oprema, kadar je educiran, što je rezultiralo da se budućim mamama i novorođenčadima u toj zdravstvenoj ustanovi pruža kvalitetnija i sigurnija usluga u skladu s evropskim standardima.

Također, trudnicama se nudi i mogućnost izbora alternativnih metoda poroda, kao i prisustvo bračnog druga tokom dolaska na svijet novorođenčeta.

Direktor Opće bolnice prim.dr. Zlatko Kravić istaknuo je značaj otvaranja renoviranog porodilišta, podsjetivši da je ta priča počela prije četiri-pet godina, kada se s tadašnjim kantonalnim premijerom Elmedinom Konakovićem dogovarao o stvarima koje bi mogla Opća bolnica da uradi, a jedna od njih je bila i rekonstrukcija porodilišta.

Napomeno je da je ovo samo dio onoga šta su uradili.      

"Nije bilo malo tada skoro četiri miliona KM odvojiti iz Budžeta Kantona i reći nekome ko je tek postao direktor 'izvoli direktore, uradi to'. Nadam se da smo opravdali sav taj novac koji je došao u ovu bolnicu i da smo opravdali očekivanja ljudi", kazao je Kravić.

Istaknuo je da je prva i najvažnija stvar koju su uradili bila ta da su pacijenta postavili u prvi plan.

"Sav naš rad je tako usmjeren da je pacijent u prvom planu. Druga velika stvar koju smo uradili je akreditacija. Uspjeli smo za dvije godine i dva mjeseca da se akreditiramo", kazao je Kravić, dodajući da su neke veće zdravstvene ustanove i po 15 godina čekale tu akreditaciju.

Navodeći kako treba ovoj zemlji djece i nataliteta, kazao je da su željeli učiniti da porod ne bude traumatičan, da od tog poroda naprave nešto svečano, što će majka pamtiti cijeloga života.

"Odlučilo smo da uradimo nešto drugačije, da dozvolimo očevima da uđu u porođajnu salu, da damo porodiljama mogućnost da se ne porađaju samo na stolu. Dajte da i mi pokažemo da možemo nešto da napravimo i da možemo biti u vrhu Evrope i svijeta", kazao je Kravić.

Napomenuo je da se mora ulagati u bolnicu, prije svega u edukaciju ljudi, a vjeruje da će se isplatiti svaka marka koja je uložena.

Po njegovim riječima, ovaj projekt nisu podržali samo Skupština Kantona Sarajevo i resorno ministarstvo, već i određene kompanije, a i Općina Stari Grad učestvuje s novčanom donacijom koju je danas općinski načelnik Ibrahim Hadžibarić uručio direktoru Kraviću.

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić je kazala da je novo, adaptirano porodilište nešto što prati savremene tokove medicine kad je u pitanju kadar, prostor i oprema.

Poželjela je svim uposlenicima Opće bolnice, osobito porodilišta, dobar rad, a budućim majkama je poželjela sretno roditeljstvo.

"Ministarstvo zdravstva je finansiralo ovaj projekt iz sredstava budžeta Vlade Kantona Sarajevo. U startu smo opredjeljeni da podignemo zdravstvenu zaštitu populacije majka-dijete na viši nivo", poručila je ministrica Sofić.         

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je kazao da je Opća bolnica postala jedan od stubova zdravstvene zaštite u Kantonu Sarajevo.

"Potvrđujemo da je ideja o njenom zatvaranju bila loša i da je njena funkcija mnogo bolja nego što joj je bila namijenjena. Svaku ste marku uloženih sredstava opravdali i višestruko ste društvu vratili", istaknuo je Konaković.

Dodao je da je Opća bolnica u posljednjih četiri, pet godina primjer ozbiljnog pristupa, kvalitetne usluge i stalnog porasta pružanja zdravstvenih usluga u KS.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je uručio direktoru Kraviću novčanu donaciju, podsjetivši da su razgovarali prije četiri godine, te da je tada njegov prijedlog bio da se obiđu sve općine.

"Vijeće je, na moj prijedlog, odobrilo 30.000 KM, taj novac je danas uplaćen i mi smo donijeli to rješenje", naveo je Hadžibajrić.

Porodilište koje je formirano početkom rata 1992. godine, danas raspolaže sa 20 bolesničkih kreveta. Pacijenticama je na raspolaganju sedam konfornih dvokrevetnih soba s kupatilom, koji su također potpuno renovirani.

Novina je adaptirana porođajna sala sa dva porođajna boksa te operaciona sala u sklopu Odsjeka za hitne carske rezove. Do sada su se ove operacije radile u operacionom bloku koji je dislociran od porodilišta.

Porodilište u Općoj bolnici je već 19 godina u velikoj porodici "Prijatelja beba“ (Baby Friendly Hospital), koja podrazumijeva afirmaciju dojenja i majčino mlijeko kao najvećeg dara prirode.

Također, 2008. godine na Odsjeku za akušerstvo i neonatologiju opremljena je sala za porođaj u vodi i nakon edukacije osoblja počelo se s prvim porođajima, a od januara 2010. godine i s porodom na stočiću.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti