Šveđani u Sarajevo dovode čelnike najvećih nordijskih kompanija

08.06.2018. 07:52 / Izvor: Akta.ba
Šveđani u Sarajevo dovode čelnike najvećih nordijskih kompanija

Šveđani u Sarajevo dovode predstavnike neke od najvećih evropskih kompanija na konreferenciju "Poslovna zajednica i ciljevi održivog razvoja u BiH",

Šveđani u Sarajevo dovode predstavnike neke od najvećih evropskih kompanija na konreferenciju "Poslovna zajednica i ciljevi održivog razvoja u Bosni i Hercegovini", saznaje Nezavisni istraživački centar NICK. Naime, 12. juna u organizaciji Švedske razvojne agencije te Ujedinjenih nacija, u glavni grad BiH dolaze predstavnici Nordea Bank, treće najveće korporacije u prebogatoj nordijskoj regiji, čiji je kapital težak nevjerovatnih 580 milijardi eura!

Također, stižu i predstavnici grupe Tetra Laval, koji su vlasnici poznate švedske kompanije Tetra Pak koja spada među 100 najvećih svjetskih inovatora, a ima godišnji promet veći od 12 milijardi eura.

Prisutnima na konferenciji koja će se održati u sarajevskom hotelu Hills obratit će se Saša Bešlić direktor održivih finansija u Banci Nordea. Jedan je od najpriznatijih švedskih eksperata iz oblasti finansija i održivosti, rođeni Zeničanin koji je u 21. godini života došao u Švedsku, a 2011. godine proglašen je za najmlađeg lidera svijeta na World Economic Forumu, te je 2013. godine dobio priznanje kraljevsku medalju.

Dolazi Katarina Eriksson je viša menadžerica za projekte i razvoj partnerstva u Tetra Lavalu, a bit će prisutni i predstavnici švedskog giganta Ericcson.

Konferencija, inače, predstavlja platformu za promoviranje ciljeva održivog razvoja i podizanje svijesti o izuzetno važnoj ulozi preduzeća u njihovom ostvarivanju.

Učesnici konferencije će se osvrnuti na globalne teme u kontekstu Bosne i Hercegovine, uključujući, između ostalog, i odgovorno upravljanje resursima i zaštitu okoliša, etično poslovanje, otvaranje kvalitetnih radnih mjesta i njihov uticaj na imidž i konkurentnost preduzeća. Tokom konferencije će se također razgovarati i o pitanjima korporativne društvene odgovornosti, jednakim mogućnostima i rodnoj ravnopravnosti. Cilj konferencije je predstaviti iskustva švedskih i bh. preduzeća koja posluju u skladu s ciljevima održivog razvoja, ostvarujući tako veći rast, uz smanjenje poslovnih rizika.

Bitno je napomenuti da će konferencija biti prilika za preduzeća koja žele da održivi razvoj bude sastavni dio njihovih osnovnih djelatnosti i poslovnih modela iskažu svoju zajedničku predanost i da doprinesu ostvarenju Agende 2030 u Bosni i Hercegovini.

Posebni gost će biti Ola Rosling poznati poslovni guru predsjednik i suosnivač fondacije Gapminder, koju je osnovao skupa sa svojom suprugom i ocem nakon što je napustio Google.

Od 1999. godine Ola je bio na čelu razvoja softvera Trendalyzer kojeg je Google otkupio 2007. godine. U Googleu su Ola i njegov tim uveli grafikon u pokretu (Motion Chart) kao dio Googleovih proračunskih tabela (Google Spreadsheets).

Kao direktor upravljanja proizvodima za javne podatke Googlea, Ola je pomogao ostvarivanje demokratiziranog pristupa javnim statističkim podacima tako što je razvio infrastrukturu neophodnu da bi zvanični statistički podaci postali dio rezultata pretrage na Googleu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti