Švedska finansira Općinski program upravljanja čvrstim otpadom u BiH: Ukupan budžet oko 10 mil. EUR

11.02.2010. 14:49 / Izvor: Fena
Švedska finansira Općinski program upravljanja čvrstim otpadom u BiH: Ukupan budžet oko 10 mil. EUR

Švedska je u BiH pokrenula Općinski program upravljanja čvrstim otpadom, čiji je cilj da se unaprijedi kvalitet i dostupnost usluga čvrstog otpada u odabranim općinama te time doprinese integriranom upravljanju čvrstim otpadom u zemlji.

Period provođenja programa je 4,5 godina, a ukupan budžet je oko 10 miliona eura. Program finansira vlada Švedske putem Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju-SIDA, saopćeno je iz Ambasade Švedske u BiH.

Program je planiran u saradnji i partnerstvu s nadležnim institucijama Bosne i Hercegovine na državnoj, entitetskoj i općinskoj razini.

Podrška se sastoji od jačanja kapaciteta tih institucija te investicija uglavnom na općinskoj razini koje će biti dopunjene finansiranjem od općina.

Program će također omogućiti podršku kampanji radi podizanja svjesti u javnosti koju dva entitetska ministarstva okoliša planiraju provesti.

Od ukupnog budžeta, 7,5 miliona eura se dodjeljuje za investicije i kampanju podizanja svjesti, a 2,5 miliona za izgradnju kapaciteta i konsultantsku podršku.

U prve dvije godine program će se usmjeriti na 13 općina oko dva regionalna odlagališta u Zenici i Bijeljini. U drugoj fazi, kako se navodi u saopćenju, u program će biti uključene nove općine i regije.

Očekivani rezultati programa su: poboljšan kvalitet i dostupnost usluga čvrstog otpada, povećana naplata usluga, smanjenje količina otpada, povećanje recikliranja i ponovnog korištenja otpada, smanjeni broj divljih deponija i okolišnih opasnosti te bolje korištenje regionalnih deponija.

Očekuje se i pozitivan utjecaj i na opće javno zdravlje, a funkcionalno upravljanje čvrstim otpadom je također važna obveza u procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti