Švedska IKEA stiže u RS

26.05.2007. 10:50 / Izvor: Nezavisne novine
Švedska IKEA stiže u RS

Švedska kompanija za proizvodnju namještaja IKEA zainteresovana je za eventualno preuzimanje sedam fabrika u RS iz oblasti drvne industrije.

"Švedska kompanija prati sedam fabrika koje su u stečajnom ili predstečajnom postupku. Od tih sedam fabrika tri su posebno interesantne - 'Kozara' iz Kozarske Dubice, 'Lignošper' iz Novog Grada i Drvna industrija Podgradci. Prema procjenama ove fabrike, uz minimalna ulaganja mogu da počnu sa proizvodnjom za kompaniju IKEA", istakao je predstavnik švedske kompanije u BiH Zdravko Grnjak.

U kompaniji IKEA, najvećem svjetskom proizvođaču namještaja, kažu da je u najboljem stanju fabrika u Podgradcima, koja bi prema njihovim analizama, uz ulaganje oko milion i po EUR, po licenci IKEA godišnje mogla da proizvede oko 200.000 stolova i stolica. Ukoliko pokrenu proizvodnju u RS, Šveđani bi prodajni salon otvorili na području Banjaluke.

Ministarka za ekonomske odnose i koordinaciju RS Jasna Brkić je najavila za danas pregovore sa predstavnicima IKEA, navodeći da je RS u dobroj poziciji, jer raspolaže kvalitetnm drvetom.

"Naš cilj je izvozno orijentisana proizvodnja sa većim stepenom dorade", rekla je Brkićeva, podsjetivši da je RS prošle godine u Švedsku izvezla robu u vrijednosti od 1,1 milion EUR, dok je vrijednost uvoza iznosila 5,34 miliona EUR.

IKEA je samo jedna od brojnih kompanija iz Švedske koje su juče na seminaru "Poslovne mogućnosti u BiH" u Banjaluci iskazale zanimanje za investiranje u RS. Seminar su organizovali švedska ambasada u BiH i Švedski trgovinski savjet, a odazvalo se 15 švedskih kompanija zainteresovanih za ulaganja u BiH.

Ambasador Švedske u BiH, Lars Erik Vingren, izjavio je da su švedske privatne firme već investirale u BiH i da vodeće kompanije, poput "Ericssona", "Volva", "Scanie", ABB-a i "Husqvrana" imaju svoja predstavništva u BiH.

"Švedska je trenutno jedan od najvećih donatora u BiH, a naša organizacija SIDA je u proteklih 13 godina obezbijedila 375 miliona EUR. Švedska je godinama prisutna na tržištu BiH, a zahvaljujući razvojnoj agenciji SIDA pojednostavljeni su uslovi za poslovanje u BiH i tržište je pripremljeno za švedske firme, koje će nastaviti i produbiti uspješnu saradnju sa BiH", rekao je Vingren.

Jasna Brkić istakla je da dosadašnja saradnja sa švedskim kompanijama nije bila na željenom nivou, ali da se situacija mijenja u pravom smjeru i da se uskoro može očekivati dolazak stranih kompanija na naše tržište.

"Strani investitori očekuju stabilan, siguran i predvidiv ambijent i uslove u kojima brzo i lako mogu registrovati firme i početi obavljati svoju djelatnost, a mi im to sada možemo ponuditi", istakla je Brkićeva i dodala da su posebno pogodni uvoz opreme bez carine i niske stope poreza na dobit.

Puhalac: Nema prepreka za investicije

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Slobodan Puhalac rekao je da je BiH otvoren poligon za investiranje.

"Prostor je otvoren i ne postoje prepreke za investiranje", kazao je Puhalac.

On je naglasio da sa pomoći treba preći u partnerske odnose i da je saradnja moguća u drvnoj industriji, rudarstvu, telekomunikacijama i oblasti energetike.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti