Švedska porezna uprava prenijela iskustva bh. poreznim upravama

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Švedska porezna uprava prenijela iskustva bh. poreznim upravama

29.05.2019. 08:15 / Izvor: Fena

Švedska porezna uprava predstavila je jučer u Sarajevu rezultate aktivnosti koje je u protekle tri i po godine provodila s poreznim upravama u BiH na razmjeni iskustava.

Ekspert Švedske porezne uprave Tommy Carlsson istakao je da su odražni brojni seminari na kojim su prenesena iskustva iz oblasti prijave poreza, povrata poreza, efikasnost usluga i promjena pristupa u radu.

"Imamo veliku podršku od vrhova poreznih uprava i resornih ministarstava u BiH i već vidimo prve dobre rezultate", rekao je Carlsson.

Pojasnio je da su u Švedskoj za 20 do 30 godina prošli dug put transformacije od utjerivača poreza do moderne institucije koja prikuplja poreze. 

"Promijenili smo se iznutra kako bi na naše porezne obveznike gledali kao na klijente i radili smo puno na pojednostavljenju poreza i poboljšanju stava prema poreznim obveznicima", naveo je Carlsson.

Predsjednica Švedske privredne komore u BiH Vernisa Rejhan kazala je da su se odlučili za organizaciju današnje prezentacje jer je porezni sistem kompleksan i uvijek zahtijeva dodatna pojašnjenja.

Projekt je finansirala Ambasada Švedske u BiH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti