Švedski način borbe protiv virusa: Uživajte u suncu

27.03.2020. 11:06 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Švedski način borbe protiv virusa: Uživajte u suncu

Mjere koje je Švedska preduzela u suprotstavljanju korona virusu potpuno su suprotne onima koje su uvele ostale evropske zemlje.

Mjere koje je Švedska preduzela u suprotstavljanju korona virusu potpuno su suprotne onima koje su uvele ostale evropske zemlje do te mjere da pokreću burne rasprave u javnosti o tome čine li vlasti dovoljno u suzbijanju epidemije.

U vrijeme kad evropske zemlje stanovnicima nameću mjere izolacije kako bi se obuzdalo širenje korona virusa Švedska je odabrala drugačiji put, ostavljajući osnovne škole i restorane otvorenima.

Stefan Lofven, premijer Švedske i čelnik švedskih socijaldemokrata, pozvao je stanovnike u televizijskom obraćanju da "preuzmu odgovornost" i slijede preporuke Vlade, koje uključuju i rad od kuće, ako je to moguće, kao i socijalno distanciranje.

Vlasti preporučuju rizičnim grupama i starijima od 70 godina da ostanu u svom domu.

Zabranjena su okupljanja više od 500 ljudi (dok je u Njemačkoj uvedena zabrana sastajanja više od dvije osobe), a Vlada je savjetovala srednjim školama i univerzitetima da zatvore ustanove i održavaju internetsku nastavu, s tim da život u zemlji i dalje teče uobičajeno za mnoge.

Puni kafići i restorani

Kafići i restorani u glavnom gradu puni su kao i obično, dok javni prevoz saobraća po uobičajenom redu vožnje u vrijeme špice. Međutim, švedski parlament po hitnom postupku usvojio je prijedlog zakona o zatvaranju osnovnih škola i vrtića.

Na pitanja švedskih medija "Zašto ovakav, prilično opušten stav o širenju virusa?" Vlada je odgovorila da slijedi preporuke Agencije za javno zdravstvo te zemlje. Ako zdravstvene vlasti još nisu zatražile zatvaranje škola, to je zato što vjeruju da su starije osobe te koje bi trebale ostati u domovima, a ne djeca, smatra Vlada te zemlje.

"Čim Agencija za javno zdravstvo zatraži od Vlade da donese odluku, to ćemo brzo učiniti", rekla je švedska ministrica zdravstva Lena Hallengren.

No, povjerenje Vlade u zdravstvene organe nije jednoglasno jer su mnogi stručnjaci i javne ličnosti optužili Agenciju za ugrožavanje života ljudi.

Švedske vlasti djelomično opravdavaju svoj stav pozivanjem na slučaj Velike Britanije, koja je slijedila sličnu strategiju prije nego što se predomislila i uvela stroge mjere izolacije.

I pored sve većeg pritiska na švedsku vladu i Agenciju za javno zdravstvo, vlasti te zemlje ne odustaju od svog stava i odbacuju sve stroge mjere, za koje smatraju da nisu dovoljno efikasne kako bi se opravdao njihov utjecaj na društvo.

'Sjediti kod kuće loše je za zdravlje'

U međuvremenu je Johan Giesecke, bivši epidemiolog Švedskog nacionalnog instituta za kontrolu zaraznih bolesti i trenutni savjetnik Svjetske zdravstvene organizacije, otišao toliko daleko da je čak ohrabrivao Šveđane da izađu i uživaju na proljetnom suncu.

"Dovedite prijatelja i hodajte metar dalje od njega. Nemojte grliti susjeda. Ponesite termos-bocu i sjednite na klupu u parku. Loše je za zdravlje ako sjedite kod kuće", izjavio je Giesecke u jutarnjem programu švedske nacionalne televizije (SVT) braneći takav stav.

Ostaje da se vidi hoće li se Švedska nastaviti pridržavati te strategije, jer se još nije našla na udaru kritika svojih sjevernih susjeda, koji provode strožije mjere za suzbijanje epidemije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti