Sven Thorsten Potthoff: Bh. privreda je konkurentnija u odnosu na Hrvatsku

16.05.2018. 12:16 / Izvor: Akta.ba
Sven Thorsten Potthoff: Bh. privreda je konkurentnija u odnosu na Hrvatsku

BiH i Hrvatska imaju intenzivnu poslovnu saradnju sa Njemačkom, te nude pored dobavljačkih usluga i prodaje, posebne mogućnosti za investitore.

Od ove godine Predstavništvo njemačke privrede u Bosni i Hercegovini (AHK BiH) je bogatije za novo rukovodstvo. Sven Thorsten Potthoff novi je direktor Njemačke vanjskotrgovinske komore (AHK) za područje BiH i Hrvatske. Tim povodom, za poslovni portal Akta.ba govorio je o planovima poslovanja na ovim područjima, dostignućima, te o izazovu rada na dva mjesta u regiji.

Osvrnuo i na poslovne aktivnosti koje su imali, a koji se odnose na saradnju sa mnogim kompanijama te sa privrednicima koji su od velikog značaja za njemačku privredu. Uporedio je i poslovne prilike u BiH i Hrvatskoj, te savjetovao kako poboljšati iste.

Šta prvo planirate uraditi u BiH?

S jedne strane nastavljam posao mog prethodnika, a sa druge strane ću postaviti neke nove impulse. Ovu funkciju preuzimam direktno iz centrale, Asocijacije njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK) u Berlinu gdje se diskutuje o budućim strategijama i pristupima. Ovaj razvoj pratim posljednjih godina i neke od ovih pristupa djelovanja želim prenijeti u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Međutim, prvenstveno želim upoznati što je moguće više kompanija, jer su kompanije ono što čini privredu. Tome se radujem.

Kako poboljšati privredu i poslovne prilike u BiH?

To ćemo pratiti putem dva pristupa. Zajedno sa privrednicima smo prepoznali potencijalne oblasti od značaja za njemačku privredu, te ćemo ih uključiti u brojne njemačke inicijative. Privrednike iz BiH ćemo pratiti na delegacijskim putovanjima u Njemačku iz oblasti drvoprerađivačke industrije i industrije namještaja, te hidroenergije. Pored toga, i ove godine ćemo nastaviti sa uspješnim projektom "Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana" koji će ove godine biti održan u Frankfurtu. U okviru ovog događaja njemački kupci se sastaju sa odabranim kompanijama, tj. potencijalnim dobavljačima roba i usluga iz zemalja Zapadnog Balkana. Kompanije iz BiH su bile pozitivno iznenađene za mnoge njemačke kompanije koje su tek kroz ovaj projekat uvidjele potencijale Bosne i Hercegovine.

 

 

Koliko će Vaš angažman doprinijeti boljem poslovanju u BiH?

Putem našeg privrednog udruženja Wirtschaftsverein BiH veoma blisko sarađujemo sa kompanijama koje su suočene sa okvirnim uslovima poslovanja u BiH. Kroz privredna istraživanja i rad stručnih komisija prenosimo i zastupamo njihove interese prema institucijama i vlastima u BiH. A u vezi sa tim prošle godine formirana je bilateralna radna grupa između Njemačke i Bosne i Hercegovine, koja pruža platformu za dalje djelovanje.

Koje su prednosti i nedostaci BiH i Hrvatske?

Uzimajući u obzir samo objavljene statistike i izvještaje, može se reći da je situacija u Hrvatskoj dosta bolja nego u BiH. Ipak, nije sve tako jednostavno, jer obje države imaju prednosti i nedostatke. A čak bi mogao reći da je bosanskohercegovačka privreda u određenim oblastima konkurentnija u odnosu na Hrvatsku i upravo to za mene predstavlja izazov. Obje zemlje imaju intenzivnu poslovnu saradnju sa Njemačkom, te nude pored dobavljačkih usluga i prodaje, posebne mogućnosti za investitore. Išao bih do te mjere i rekao da se regija Zapadnog Balkana treba ponuditi kao zajedničko tržište, a tek u nekom drugom koraku države pojedinačno. Mnoge njemačke kompanije upravo ovako posmatraju regiju Zapadnog Balkana.

Na dva mjesta ćete obavljati funkciju direktora, da li Vam to predstavlja izazov i je li moguće na dva mjesta dobro poslovati?

Upravu ste, zaista je riječ o velikom izazovu. Na svoju funkciju gledam pozitivno i radujem se novim zadacima. Na moju veliku sreću naše kancelarije u Zagrebu i Sarajevu imaju uigrane timove, tj. saradnike odnosno stručnjake na koje se u potpunosti mogu osloniti. To mi u velikoj mjeri olakšava rad. Iskreno, radujem se mnogobrojnim utiscima iz Sarajeva i Zagreba, odnosno Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Dva grada, dvije države, sa srdačnim ljudima i mnogo šarma.

AHK je obilježio 20 godina poslovanja, šta je planirano dalje?

Iako sam na trenutnu funkciju direktora stupio u januaru ove godine, prošle godine sam imao priliku prisustvovati proslavi jubileja predstavništva. Ostvaren je značajan napredak u prethodnim godinama, što je vidljivo ne samo u radu našeg ureda, nego i broju članova našeg privrednog udruženja Wirtschaftsverein BiH. Kroz povećanje broja članova sa 30 na preko 160 danas predstavljamo značajan glas privrednika u BiH.

Kakvi su Vaši planovi za BiH u narednoj godini?

Naš cilj je jasan, ostvareni napredak nastaviti i u narednim godinama. Uvjeren sam da će privatni sektor napredovati i pružiti novu snagu procesu integracija BiH u Evropsku uniju. Ovaj proces želimo aktivno podržati. Iz tog razloga smo pokrenuli nekoliko projekata, od kojih sam neke već spomenuo. Želim izdvojiti i projekat Skills Expert, njemačkog Ministarstva privrede, kojim podržavamo uvođenje dualnih struktura obrazovanja u Bosni i Hercegovini. Jer, samo sistem obrazovanja koji se oslanja na potrebe privrede može pokrenuti privredni napredak države.

Razgovarala: Medina Rizvanović-Razić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti