Svi nenadležni, a BiH gubi novac

30.07.2014. 08:36 / Izvor: Nezavisne novine
Svi nenadležni, a BiH gubi novac

Na nivou Bosne i Hercegovine niko ne može da provodi rješenja i zahtjeve Suda BiH koji se odnose na preispitivanje ranijih odluka Komisije za imovinske zahtjeve raseljenih osoba i izbjeglica, što državi može stvoriti ogromne finansijske obaveze.

Na nivou Bosne i Hercegovine niko ne može da provodi rješenja i zahtjeve Suda BiH koji se odnose na preispitivanje ranijih odluka Komisije za imovinske zahtjeve raseljenih osoba i izbjeglica, što državi može stvoriti ogromne finansijske obaveze.

Na ovu opasnost Vijeće ministara upozorio je njegov Generalni sekeretarijat, informišući ministre o problemima u radu Komisije za imovinske zahtjeve izbjeglih i raseljenih. Zato je Vijeće ministara, drugi put u zadnja dva mjeseca, ponovo zadužilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH da riješi probleme funkcionisanja Komisije za imovinske zahtjeve, kojoj je mandat istekao 31. decembra prošle godine.

"Nakon isteka mandata članovima Povjerenstva, Generalno tajništvo Vijeća ministara susreće se s velikim problemima jer Sud BiH, prilikom odlučivanja po žalbama na odluke tuženog Povjerenstva, svoje akte i zahtjeve upućuje izravno Vijeću ministara, koji se zaprimaju u pisarnici Generalnog tajništva", obavijestio je Vijeće ministara generalni sekretar ove institucije Zvonimir Kutleša.

Zbog svoje nenadležnosti Generalni sekretarijat je sve akte i zahtjeve Suda BiH od početka godine prosljeđivao Komisiji za imovinske zahtjeve, njenom odjelu za pravnu pomoć i Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice, čiji su zaposlenici, do isteka mandata Komisije, radili u njenom administrativnom odjelu.

"Međutim, u par navrata smo obaviještavani da se isti ne smatraju pozvanim da postupuju po aktima i zahtjevima Suda BiH koji se izravno odnose na rad i odlučivanje Povjerenstva", upozorio je Kutleša u informaciji, koju je prošle sedmice prihvatilo Vijeće ministara, nakon čega je zadužilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice da "hitno provede zaključak od 20. maja ove godine" i problem funkcionisanja Komisije za imovinske zahtjeve izbjeglica riješi u saradnji s Ministarstvom finansija i trezora BiH.

Damir Ljubić, ministar za ljudska prava i izbjeglice, rekao je juče da će ispoštovati zaključak Vijeća ministara, ali i naglasio da je ključni problem nedostatak novca za rad Komisije za imovinske zahtjeve u prošloj godini.

"Fali novac za rad Komisije kako bi ona okončala svoj posao. Mislim da ćemo to uspjeti riješiti s Ministarstvom finansija i trezora", kazao je Ljubić, istakavši da ne zna kolika je finansijska vrijednost sporova o kojima je Sud BiH donio rješenja i naložio postupanje.

"Zadužio sam da se izradi i ta informacija", dodao je Ljubić.

Komisija za imovinske zahtjeve lani je dva puta tražila da im se iz budžetske rezerve da novac, ali im taj zahtjev, vrijedan oko 174.000 KM, nije odobren.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH kažu da od Ljubićevog ministarstva još nisu dobili prijedlog odluke o visini naknada za članove Komisije za imovinske zahtjeve raseljenih osoba i izbjeglica.

"Ministarstvo finansija i trezora nema pravni osnov da isplati sredstva iz budžetske rezerve za naknade članovima ove komisije i administrativom osoblju. Čim stigne prijedlog iz resornog ministarstva izjasnićemo se u vezi s tim, kako je i naloženo zaključkom Savjeta ministara", saopštili su nam iz Ministarstva finansija.

Zanimljivo je da je Komisija, u okviru traženih 174.000 maraka, za kupovinu četiri mobitela zahtijevala 2.400 KM, za distribuciju pošte preko kurira 5.000 maraka, te isto toliko za automobilske gume i kancelarijski materijal, iako su u njenom radu učestvovali ljudi koji su zaposlenici drugih institucija.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti