Svi osim Ginexa: Industrijska zona "Pobjeda" počela sa radom

03.04.2020. 13:13 / Izvor: Fena
Svi osim Ginexa: Industrijska zona 'Pobjeda' počela sa radom

Privredni subjekti koji posluju u industrijskoj zoni "Pobjeda", osim kompanije Ginex, danas su počeli sa radom.

Privredni subjekti koji posluju u industrijskoj zoni "Pobjeda", osim kompanije Ginex, danas su počeli sa radom nakon što je istekla naredba Kantonalnog štaba civilne zaštite o 15-dnevnoj obustavi proizvodnje na tom lokalitetu.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Medina Bičo podsjetila je da su prethodno, u skladu sa novom naredbom KŠ CZ, privredni subjekti morali poduzeti preventivne mjere u smislu zaštite radnika, a provjeru su jučer izvršili epidemiolog i kantonalni sanitarni inspektor.

"Dva puta izvršena je dezinfekcija cijelog prostora industrijske zone "Pobjeda" i prostor je spreman tako da su sa radom počeli svi subjekti osim Ginex-a koji starta u ponedjeljak. Na ulazu se vrši dezinfekcija radnika uz mjerenje tjelesne temperature",  istakla je Bičo.

Naglasila je da su poslodavci dužni ispoštovati i ostale mjere zaštite radnika s ciljem sprečavanja pojave koronavirusa.

"Poslodovaci moraju ispoštovati sve preventivne mjere uključujući zaštitne maske i rukavice, kao i socijalnu udaljenost radnika. S obzirom na specifičnost proizvodnje, dali smo preporuku da se u jednoj smjeni smanji broj radnika a time i mogućnost rizika te da se posebno povede računa kada je riječ o pauzi", pojasnila je ona.

Naredbom Kantonalnog štaba civilne zaštite BPK Goražde od 19. marta obustavljen je rad svih privrednih subjekata u industrijskoj zoni "Pobjeda", nakon što je potvrđen prvi slučaj oboljenja od koronavirusa kod direktorice kompanije Ginex.

Bičo je naglasila da je klaster vezan za preduzeće Ginex po svim dosadašnjim pokazateljima za sada lokalizovan, ali da se ne treba opuštati.

"Bez obzira na epidemiološku situaciju koja je za sada pod kontrolom, da se ne bi pojavila nova žarišta neophodno je da se mjere preventivne zaštite i naredbe štabova civilne zaštite provode do daljnjeg", naglasila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

Broj inficiranih koronavirusom na području BPK Goražde je nepromijenjen. Šest osoba koje su pozitivne na Covid-19 dobrog su općeg zdravstvenog stanja. Pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 52 osobe, dok su 154 izašle iz samoizolacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti