Švicarska zastava

Vijesti / SVIJET

Nova pravila za ulazak u Švicarsku: I za profesionalne vozače obavezan certifikat o vakcinaciji

za nevakcinisane državljane trećih zemalja ulazak u Švicarsku biti moguć samo u hitnim slučajevima

12.10.2021. 10:08 / Izvor: Akta.ba

Ambasada Švicarske je dostavila informaciju Vanjskotrgovinskoj komori da će Bosna i Hercegovina, zbog epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini, od 11. oktobra 2021. godine biti uvrštena u grupu rizičnih zemalja.

To znači da će za nevakcinisane državljane trećih zemalja ulazak u Švicarsku biti moguć samo u hitnim slučajevima. Osim toga, biće potrebno izdavanje propusnice "Laissez-Passera".
Sve opravdane zahtjeve u hitnim slučajevima je potrebno poslati na sljedeću e-mail adresu: wien.cc@eda.admin.ch .
Spisak hitnih situacija objavljen je u direktivi o Covid-19 Državnog sekretarijata za migracije (D / F) pod tačkom 1.5.

Osobe iz rizične zemlje mogu ući u Švicarsku ako su cijepljene vakcinom, priznatom u Švicarskoj: Bundesamt für Gesundheit (BAG).

Za sva putovanja u Švicarsku i vozači će do daljnjeg morati posjedovati odgovarajući certifikat o vakcinaciji nekom od odobrenih vakcina. Iz tih razloga, Regionalni konzularni centar u Beču će već kod obrade zahtjeva za vizu tražiti tu informaciju/dokaz od vozača, kako bi se izbjegle neugodne situacije da vozači, usprkos tome što posjeduju vizu, budu vraćeni s granice.

Više informacija biće dostupne na web stranici Državnog sekretarijata za migracije: Staatssekretariats für Migration (SEM).

PODIJELI:

TAGOVI:

#Švicarska

#dokaz o vakcinaciji

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti