Novak Đoković većinski vlasnik danske biotehnološke firme - cilj lijek protiv Covida

20.01.2022. 09:13 / Izvor: REUTERS
Reuters

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković kupio je 80 odsto danske biotehnološke firme KvantBioRes (QuantBioRes).

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković kupio je 80 odsto danske biotehnološke firme KvantBioRes (QuantBioRes), čiji je cilj razvoj lijeka protiv korona virusa, rekao je Rojtersu izvršni direktor kompanije.

Izvršni direktor kompanije Ivan Lončarević, koji kaže da je preduzetnik, rekao je da je investicija izvršena u junu 2020. godine, ali je odbio da otkrije sumu.

KvantBioRes ima 11 istraživača u Danskoj, Australiji i Sloveniji, kaže Lončarević, naglasivši da oni rade na tretmanima, a ne na razvoju vakcine.

Kompanija razvija peptid koji sprečava virus korona da inficira ljudsku ćeliju, i očekuje da će ovog ljeta početi klinička ispitivanja u Velikoj Britaniji, dodao je on.

Portparol srpskog tenisera nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar Rojtersa.

Kompanija KvantBioRes registrovana je u junu 2020. godine sa ciljem proizvodnje farmaceutskih lekova i preparata.

Među imenima direktora navedeni su i Novak i Jelena Đoković.

Prema podacima danskog privrednog registra, Jelena i Novak Đoković stvarni su vlasnici danske kompanije od 3. juna 2020. godine. Jelenin udio u vlasništvu je 39,2 odsto, a Novakov 40,8 odsto.

Preostalih 20 odsto stvarnog vlasništva vodi se na ime Entoni Čarls Slingsbi.

Đoković se prije nekoliko dana vratio u Beograd pošto mu australijske vlasti nisu odobrile vizu i učešće na Australijan openu, prvom grend slemu u sezoni.

On je došao u Melburn sa medicinskim izuzećem od obavezne vakcinacije, što je bio jedan od dva uslova za učešće na teniskom turniru.

Međutim, poslije desetak dana je deportovan na osnovu presude tročlanog veća Federalnog suda, zasnovanoj na odluci ministra za imigracije Alkeksa Houka da Đokoviću ponovo ukine vizu, što je diskreciono pravo člana australijske vlade.

Svjetski teniser broj jedan izazvao je globalnu debatu o pravima onih koji su odlučili da se ne vakcinišu protiv korona virusa.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti