SAD pokreće odjel pod nazivom "KleptoCapture" koji će se baviti zaplijenom imovine ruskih oligarha

03.03.2022. 08:54 / Izvor: Fena
 KleptoCapture

Ministarstvo pravosuđa Sjedinjenih Država u procesu je formiranja novog odjela koji će se fokusirati na ruske oligarhe.

Ministarstvo pravosuđa Sjedinjenih Država u procesu je formiranja novog odjela koji će se fokusirati na ruske oligarhe, njihove jahte i drugu imovinu, prenosi CNN. 

Ministarstvo je saopćilo da pokreće specijalnu jedinicu za pomoć u provedbi sankcija protiv dužnosnika ruske vlade i oligarha, pritom ciljajući na njihove jahte, avione, nekretnine i drugu pokretnu i nepokretnu imovinu. 

Nova radna skupina, nazvana KleptoCapture, dio je napora Sjedinjenih Država, Evropske unije i drugih saveznika da kazne Rusiju i Bjelorusiju zbog ruske invazije na Ukrajinu, koristeći izvozna ograničenja i druge finansijske sankcije. 

Glavni državni tužitelj Sjedinjenih Američkih Država Merrick Garland rekao je da će nova radna skupina uključivati ​​tužitelje i federalne agente te stručnjake za pranje novca.

"Udružujemo se s našim evropskim saveznicima kako bismo pronašli i zaplijenili njihove jahte, njihove luksuzne stanove i njihove privatne avione", rekao je Biden u obraćanju naciji u utorak. 

Gonit će se svi oni koji budu kršili sankcije uvedene Rusiji prije i nakon početka napada na Ukrajinu, kao i one koje će se uvesti u budućnosti. 

Garland je objasnio kako će pratiti da li se poštuju mjere uvedene protiv ruskih finansijskih ustanova, nadzirući, na primjer, korištenje kriptovaluta.

Moći će se, također, zaplijeniti imovina pojedinaca koji su na meti sankcija ako je ona stečena na "nezakonit način" - dodaje se u saopćenju američkog ministarstva pravosuđa.

U ovom trenutku, imovina nekih oligarha je već zamrznuta, što znači da je ne mogu ni prodati ni iznajmljivati, ali su i dalje njeni vlasnici.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti