Besplatan priručnik za trgovanje na svjetskoj berzi!

Vijesti / SVIJET

Besplatan priručnik za trgovanje na svjetskoj berzi!

Od februara prošle godine, Dow Jones indeks je porastao 20,92%, a prije sedam dana dostigao je svoj historijski maksimum, prebacivši 20.000 poena.

08.02.2017. 08:00 / Izvor: Akta.ba

Od februara prošle godine, Dow Jones indeks je porastao 20,92%, a prije sedam dana dostigao je svoj historijski maksimum, prebacivši 20.000 poena.

Snažan rast berzanskih indeksa, naročito američkih, kakav dugo vremena nije zabilježen, obilježio je kraj 2016. i početak 2017. godine.

Da li ste znali da pored indeksa, na umreženoj svjetskoj berzi može da se trguje i valutama, zlatom, naftom i dionicama najvećih svjetskih kompanija (takozvani CFD-i)? Interesuje vas kako?

FXLider, samo danas svim čitaocima Akte poklanja priručnik ‘Trgovanje na svjetskoj berzi za početnike’ koji možete besplatno preuzeti ovdje.

Ukratko o Dow Jones indeksu

Dow Jones Industrial Average je najstariji berzanski indeks na svijetu.  Nastao još 1896. godine, on objedinjuje 30 velikih američkih kompanija čijim se akcijama trguje na Njujorškoj berzi tkz. “crème de la crème” američke ekonomije.  Ovaj indeks je dugo vremena predstavljao reper za kretanje cjelokupnog američkog tržišta akcija, ali ga od polovine prošlog vijeka, na tom mjestu, polako zamjenjuje sveobuhvatni(ji) berzanski indeks, S&P500.

Priručnik ‘Trgovanje na svjetskoj berzi za početnike’ možete i Vi danas besplatno preuzeti ovdje.

Najveći rast u historiji

Od februara prošle godine, ovaj indeks je porastao 20,92%, a prije sedam dana dostigao je novi historijski maksimum, prebacivši 20.000 poena  da bi se od ponedeljka vratio na oko 19.900 poena. Međutim, od početka godine, zabilježio je skroman rast od 0,65%.  Na kretanje cijena akcija, a time i indeksa, osim događaja koji se tiču samih kompanija koje ulaze u njegov sastav, utiču i (geo)politička previranja, ratovi, krize itd. koje predstavljaju tzv. sistematski rizik.

Priručnik ‘Trgovanje na svjetskoj berzi za početnike’ možete i Vi danas besplatno preuzeti ovdje.

FXLider ima saradnju sa Fortrade Limited – kompanijom autorizovanom i regulisanom u UK od strane FCA (Financial Conduct Authority) pod licencom broj 609970.

Ugovori za razliku u cijeni (CFD) predstavljaju proizvode koji se oslanjaju na financijski leverage i nose visoku razinu rizika za Vaš kapital jer cijene mogu brzo postati nepovoljne za Vas. Ovi proizvodi možda neće biti prikladni za sve klijente i stoga morate biti sigurni da ste razumjeli rizike, a potražite i neovisan savjet. Ovaj materijal ne predstavlja ponudu, tražbinu niti transakciju, glede bilo kojega financijskog instrumenta. Gubici mogu nadmašiti Vaše depozite i od Vas bi se mogle očekivati dodatne uplate. FXLider ne prihvaća bilo kakvu odgovornost za bilo kakvu uporabu ovih komentara niti za posljedice koje iz toga mogu proisteći. Ne daje se nikakvo uvjeravanje niti jamstvo za točnost ili potpunost ovih podataka. Slijedom toga, svaka osoba koja postupi prema njima, radi to u potpunosti na vlastiti rizik.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti