Svjetska banka će pomoći BiH sa 100 miliona dolara

25.06.2014. 10:42 / Izvor: Fena
Svjetska banka će pomoći BiH sa 100 miliona dolara

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas u Sarajevu s izvršnim direktorom Svjetske banke Frankom Heemskerkom o aktivnostima koje Svjetska banka provodi radi saniranja posljedica poplava.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas u Sarajevu s izvršnim direktorom Svjetske banke Frankom Heemskerkom o stanju u Bosni i Hercegovini s naglaskom na aktivnostima koje Svjetska banka provodi radi saniranja posljedica poplava.

Bevanda je nakon sastanka izjavio da je Svjetska banka osigurala sredstva za procjenu šteta, te da je vrlo brzo definiran kredit od 100 miliona dolara, za koji se nada da će uskoro biti efektivan.

"Dugo smo razgovarali o podršci privredi jer uz obnovu stambenih objekata i izgradnju novih punu pažnju treba posvetiti zadržavanju radnih mjesta koja su nestala i otvaranju perspektiva za daljnje zapošljavanje", rekao je Bevanda.

Dodao je da su na sastanku usaglašene aktivnosti vezane za predstojeću donatorsku konferenciju, jer će naša vjerodostojnost i ispravni podaci pomoći da ta akcija da željene efekte.

Heemskerk je istakao da je uvjeren da će Svjetska banka do 30. juna odobriti Bosni i Hercegovini dodatni program vrijedan 100 miliona dolara.

On je kazao da će Svjetska banka pružiti veliku podršku donatorskoj konferenciji koja će biti održana sredinom jula u Briselu i da se širom svijeta pokazuje velika solidarnost s Bosnom i Hercegovinom.

"Ipak, ovo su finansijski teška vremena i razgovarali smo da bi bilo vrlo ohrabrujuće za donatore kada bi oporavak nakon poplava bio povezan s reformama",naglasio je Heemskerk i dodao da mu je bilo drago čuti od predsjedavajućeg Bevande da je uz oporavak važno osigurati mogućnosti za razvoj privatnog sektora i otvaranje radnih mjesta.

Naveo je da je razgovarano i o rangiranju Bosne i Hercegovine u izvještaju Doing Business u kojem se nalazi na 131. mjestu između Bangladeša i Ugande, a po njegovom mišljenju mogla bi biti bliže zemljema poput Gruzije i Makedonije koje su na devetom, odnosno 14. mjestu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti