Vijesti

Svjetska banka i Fond otvoreno društvo u BiH podržali 17 projekata socijalno ugroženih grupa

30.03.2012. 09:52 / Izvor: eKapija.ba

Svjetska banka u BiH i Fond otvoreno društvo BiH su sa 73.070 KM podržali 17 projekata, namijenjenih jačanju i integraciji marginaliziranih i socijalno ugroženih grupa, čija je ukupna vrijednost 148.425,51 KM.

U četvratka je u hotelu Hollywood u Sarajevu održana promocija rezultata "Fonda za civilno društvo" Programa malih grantova za 2011/2012. godinu. Program su finansirali Ured Svjetske banke u BiH i Fond Otvoreno društvo BiH, a implementirala ga je Fondacija Mozaik. U ukupnom iznosu od 73.070 KM finansirano je 17 projekata, a uz doprinos zajednica u iznosu od 75.355,51 KM ukupna vrijednost projekata je dosegla značajnih 148.425,51 KM.

Prisutnima se na ceremoniji obratila šefica ureda Svjetske banke u BiH, gospođa Anabela Abreu rekavši da joj je drago što se kroz Program malih grantova relativno malim sredstvima mogu postići zaista zapaženi rezultati. Poručila je ovom prilikom kako će Svjetska banka i u budućnosti ohrabrivati slične inicijative, ukoliko i ne finansijski, onda sigurno kroz tehničku, savjetodavnu i druge vidove podrške.

Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik naglasio je kako je zaista lijepo vidjeti kako su pored donatora, u tako velikoj mjeri akcije podržale i same zajednice. On smatra da je to dokaz da su članovi zajednica prepoznali ove projekte kao odgovor na stvarne probleme, čije rješavanje je i u njihovom interesu.

Skoro šezdeset ljudi je kroz projekte Fonda za civilno društvo na neki način ostvarilo radni angažman, a otvaranjem portala za zapošljavanje još je većem broju pružena prilika za to. Različitim dodatnim edukacijama prilagođenim korisnicima (kreativne radionice, obuke osoba s potpunim oštećenjem vida za rad na računaru, obuka za rad u autopraonici, rad u plasteniku, dopunska nastava za polaganje vanrednih ispita osnovne škole, edukacija iz web designa, oslikavanja stakla, rada s mašinom za graviranje, obuke iz bravarskog zanata) mnogima su povećane šanse za pronalazak radnog mjesta i ostvarivanje prihoda.

Predstavnici Humanitarne organizacije Partner iz Banja Luke predstavili su prisutnima svoj projekat "Dizajnerska radionica GRISS", a talentovani glumci Bosanskog centra za dramski odgoj su izveli interaktivnu predstavu čiji je cilj naučiti gledaoce kako da se bore protiv diskriminacije.

U aprilu 2011. godine pokrenut je "Fond za civilno društvo" - Program malih grantova, namijenjen jačanju i integraciji marginaliziranih i socijalno ugroženih grupa (prvenstveno nacionalnih manjina i osoba sa invaliditetom) u društveni život zajednice. Ideja "Fonda za civilno društvo" je da se dodjelom grantova do 5.000 KM pruži podrška lokalnim inicijativama koje imaju za cilj da, mobilizirajući pritom i lokalne resurse, dovedu do unapređenja vještina i znanja marginaliziranih i socijalno ugroženih osoba potrebnih za njihovo zapošljavanje ili samozapošljavanje, podignu svijest o potrebi reforme sistema socijalne zaštite, doprinesu jačanju i integraciji marginaliziranih i socijalno ugroženih grupa ta na ovaj način poboljšaju uslove života marginaliziranih i socijalno ugroženih grupa.

Izgradnjom rampi, adaptacijom izletišta te edukacijom za korištenje pomagala za osobe s oštećenjem vida olakšana je samostalna pokretljivost osoba sa fizičkim invaliditetom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti