Talijanski proizvođač namještaja zainteresovan za investiranje u BiH

04.10.2018. 08:23 / Izvor: Akta.ba
Talijanski proizvođač namještaja zainteresovan za investiranje u BiH

Talijanski proizvođač odabrao Bosnu i Hercegovinu kao destinaciju svog budućeg ulaganja.  

Odjel Ambasade Italije za promociju ekonomskih odnosa se obratio Privrednoj komori USK sa obavještenjem da je talijanski proizvođač namještaja iz regije Lombardija zainteresovan je da izvrši delokalizaciju većeg dijela svoje proizvodnje u Bosnu i Hercegovinu.

Kako se navodi, radi se o proizvođaču sa dugogodišnjim međunarodnim iskustvom koji se nakon sagledavanja svih prednosti ulaganja u zemlje balkanske regije, odlučio za Bosnu i Hercegovinu kao destinaciju svog budućeg ulaganja.  

U ovoj prvoj fazi realizacije svog projekta, talijanska firma je u potrazi za kupovinom: 

- 10.000 m2 zatvorenog prostora (proizvodna hala) 

- 50.000 m2 otvorenog prostora. 

Preferiraju kupovinu već postojeće proizvodne hale iz razloga što bi već postojeću građevinu mogli brže osposobiti za rad (obzirom na priključke i potrebnu dokumentaciju). Također, iz talijanske firme su naveli da bi eventualno bili zainteresovani i za kupovinu neke bosanskohercegovačke firme iz drvnoprerađivačkog sektora u likvidaciji.

Vezano za lokaciju budućeg proizvodnog pogona, radi bolje putne povezanosti i lakšeg pristupa autoputu prema Zagrebu i dalje, naveli su zainteresirani za zonu sjeverozapadne Bosne i Hercegovine.

Kao jednu od najvažnijih karakteristika su naveli da bi bilo poželjno da budući proizvodni pogon bude u zoni u kojoj ima dovoljno radne snage, obzirom da će imati potrebu za 150 do 250 radnika. Što se tiče sirovina koje će biti korištene u njihovoj proizvodnji naveli su da je to lipa, bukva, trešnja, topola, hrast i jasen. 

Predstavnici talijanske firme najavili svoj dolazak u Bosnu i Hercegovinu za 22. i 23. oktobar, kojom prilikom bi i izvršili obilazak potencijalnih lokacija za njihovu buduću fabriku.

Iz Privredne komore USK pozivaju sve zainteresirane za ovu suradnju da se jave putem maila pkusk@bih.net.ba, nakon čega će stupiti u kontakt sa Ambasadom vezano za određenu ponudu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti