Tamara iz Zvornika razvila biznis "Super žena" o kojem priča cijela BiH

11.12.2017. 12:11 / Izvor: Akta.ba
Tamara iz Zvornika razvila biznis 'Super žena' o kojem priča cijela BiH

Jedna od uspješnih poduzetničkih priča u BiH koja je realizovana zahvaljujući Fondaciji Mozaik je i Tamare Jović iz Zvornika.

Jedna od uspješnih poduzetničkih priča u BiH koja je realizovana zahvaljujući Fondaciji Mozaik je i Tamare Jović iz Zvornika koja je pokrenula Agenciju "Super žena" u svom mjestu. U okviru Agencije se bavi čišćenjem i održavanje stambeno-poslovnih objekata u vidu površinskog i dubinskog čišćenja.

"Super žena" zapošljava žene od 40 i više godina, niže stručne spreme, koje obavljaju ovu djelatnost. Dio profita u ‘"Super ženi" izdvaja se za edukaciju i društveno uključivanje ovih žena, pripadnica osjetljive grupe stanovništva.

U razgovoru za poslovni portal Akta.ba ova mlada, skromna djevojka kaže kako je nakon završenog Pravnog fakulteta skupljala samo odbijenice za posao i pored toga što je diplomirala sa čistom desetkom. Našla se u dilemi šta dalje. Njeni roditelji joj nisu mogli puno pomoći. Tokom studiranja otac je uzeo dva kredita, a majka je morala da čisti stanove kako bi zadovoljili sve potrebe porodice.

"Inspiracija za ovaj društveni biznis je bila moja majka, koja je ustvari 'Super žena'. Žena koja ima više od 40 godina života, završenu osnovnu školu i samo 15 dana radnog iskustva. Ona nije jedina, mnogo je žene koje se nalaze u sličnoj situaciju spadaju u teže zapošljivu kategoriju, te su kao takve primorane da rade na crnom tržištu za jako male dnevnice kako bi osigurali egzistenciju svojoj porodici", kaže Tamara.

U veoma kratkom vremenu Tamara je uspjela dići svoj mali biznis na veći nivo i danas zapošljava četiri radnika, među kojima je i njena majka.

"Zadovoljna sam razvojem 'Super žene'. Cilj nam je širiti se u druga mjesta kao i uvoditi nove usluge kao što su majstor u kući, čuvanje male djece", ističe Tamara, pojašnjavajući kako je zadovoljna razvojem biznisa.

"Super žena je postala prepoznatljiva. Zovu na razne događaje i traže od nas savjete kako da rješe određene probleme, kome mogu da se obrate", priča Jović.

Mladim ljudima poručuje da budu hrabri i da ne sanjanju o poslu u nekoj državnoj ustanovi jer tamo ne mogu svi raditi.

"Radite na sebi, usavršavajte se i vjerujte u vaše ideje", poručila je Tamara.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti