Targer E&C realizirao Lean - Six Sigma trening ciklus u Tešnju

12.07.2017. 09:33 / Izvor: Akta.ba
Targer E&C realizirao Lean - Six Sigma trening ciklus u Tešnju
OTVORI GALERIJU

Krajem maja 2017. god. u Tešnju je okončan trening program pod nazvom: Lean - Six Sigma Green Belt (Zeleni pojas).

Krajem maja 2017. godine u Tešnju je okončan trening program pod nazvom: Lean - Six Sigma Green Belt (Zeleni pojas). Trening se u nekoliko blokova od 2 ili 3 dana provodio u periodu od 3 mjeseca, a krunisan je prezentacijom projektnih rješenja i dodjelom certifikata.

Lean Six Sigma je, fokusirajući se na kreiranje stvarne vrijednosti za kupca, u današnjem poslovnom svijetu postala jedna od gotovo nezaobilaznih metoda za povećanje efikasnosti, konkurentnosti i profitabilnosti kompanija i to kroz 3 pravca djelovanja:

- Smanjenje troškova poslovanja

- Ubrzanje svih procesa kao i isporuka, samim tim povećanje konkurentske prednosti

- Smanjenje zaliha, što u konačnici popravlja bilanse stanja organizacija

Općina Tešanj sa svojom razvojnom agencijom – TRA je među prvim lokalnim zajednicama prepoznala važnost ovih metoda, te je skupa sa tešanjskim kompanijama organizovala izvođenje jednog ovakvog ciklusa u kojem se polaznici ovog ranga edukacije osposobljavaju za ulogu rukovodilaca projekata i aktivnosti na uvođenju Lean metoda, Six Sigme ili Operativne izvrsnosti. Upravo je jedan ovakav integralni pristup agencije TRA osigurao da kompanije za početak izvrše upoznavanje sa metodama dijeleći među sobom iskustva i troškove treninga, te da u konačnici sami donesu sud o potrebi za nastavkom uvođenja ovih ili sličnih metoda.

Projekti optimizacije stvarnih procesa su obavezni za provođenje prilikom ovog nivoa treninga, a inicirani su od strane uprava ili vlasnika firmi. Polaznici stječu rang "Zeleni pojas" samo poslije uspješnog okončanja i verifikacije projekta.

Osim od trenera, polaznici programa su mogli da uče i od kolega iz ostalih kompanija, kako direktno na treningu, vježbama ili studijama slučaja, tako i prilikom obilazaka pogona. Svaka od firmi učesnica predstavlja (ne slučajno) lidera u određenoj branši ili segmentu poslovanja, a činjenica da su te firme svjesne nužnosti za stalnim unapređenjem procesa, vještina i poslovne kulture dovoljno govori zašto je njihova tržišna pozicija tu gdje trenutno jeste.

Završna ocjena treninga od strane učesnika i generalnih direktora kompanija je veoma pozitivna i prema njihovim rječima će usvojena znanja uz nastavak vrijednog rada i izraženu volju za promjenama značajno doprinijeti unapređenju poslovanja. Kompanije učesnici programa su:

- Artisan (Proizvodnja namještaja)

- Madi  (Prehrambena industrija)

- Mann Hummel BA (Proizvodnja filtera i prečistača za automobile)

- Medena Commerce (Proizvodnja dijelova i sklopova mašina i postrojenja)

- Saračević (Trgovina metalima i usluge obrade metala)

Trening je izvela konsultantska i edukacijska kuća Targer Engineering & Consulting.  Glavni treneri Jasmin Valjevac i Tarik Kadrispahić imaju višegodišnje iskustvo u obukama i projektima sličnog tipa. Organizaciju cijelog projekta je obavila agencija TRA na čelu sa direktorom dr. Ismarom Alagićem, a kompanije učesnici su također dali svoj veliki doprinos u vidu zajedničkog obilaska pogona, osiguranja konzumacija ili korištenja sale za treninge.

Kako navode iz Targera, ovaj program je samo odškrinuo vrata neiscrpnog potencijala da kroz napredne metode tešanjska i BH industrija ojačaju svoju efikasnost i tržižnu poziciju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti