Targer E&C: Uspješne firme u BiH su rudnici energije i entuzijazma

12.02.2018. 10:45 / Izvor: Akta.ba
Targer E&C: Uspješne firme u BiH su rudnici energije i entuzijazma

Konsultantska kuća Targer Engineering and Consulting u nekoliko godina od osnivanja zabilježila je značajan napredak i rast.

Konsultantska kuća Targer Engineering and Consulting u nekoliko godina od osnivanja zabilježila je značajan napredak i rast, ali, kako kažu, i definitivnu potvrdu da su najbolja iskustva svjetske Lean filozofije i metodologije unapređenja procesa itekako potrebni i primjenjivi u uspješnim firmama u Bosni i Hercegovini. Samo u 2017.godini, konsultanti iz ove firme bili su angažovani iz više od 30 kompanija širom Bosne i Hercegovine, te zabilježili značajne rezultate, kako u pogledu  rješavanja trenutnih i konkretnih problema, tako i u pogledu razvoja povjerenja prema opredjeljenju za konsultantske intervencije kada su u pitanju tehnički i razvojni izazovi bh. industrije.

"Bilo da su u pitanju klasični preduzetnički poduhvati nastali 'iz garaže' i narasli do 70 ili 100 zaposlenih, ili da su u pitanju biznisi bh.dijaspore ili predstavništva svjetskih firmi u Bosni i Hercegovini, fabrike u koje uđete su rudnici entuzijazma i energije. 2017.godine smo radili i u Sarajevu, i u Živinicama, i u Posušju i u Tešnju, Palama, Gradiški, Brčkom, Travniku, Trebinju, Bijeljini, Visokom, Gračanici... Energija, pa i znanje i vještine koje susrećete nemaju nikakvu vezu sa crnilom javnog prostora u Bosni i Hercegovini", rekao je CEO konsultantske kuće Targer Engineering & Consulting Tarik Kadrispahić.

Ističe da je izazov profesionalizovati takvu energiju, te da moramo shvatiti jednu stvar: preduzetnički poduhvat treba snažne i kasnije dograđene 'temelje'.

"Treba sistem u kojem će uspjesi biti rezultat efikasnih i efektivnih procesa, a ne stalno vanserijskih napora. Velika je razlika imati metaloprerađivačku firmu u zemlji sa uređenim tržištem i u Bosni i Hercegovini. Naši preduzetnički poduhvati ili žive ili su mrtvi, nema sredine. Profesionalizacija stavlja ciljeve u srednjeročnu perspektivu, rasterećuje vlasnika pritiska operativnog upravljanja i vode prema stabilnijoj budućnosti", dodao je Kadrispahić.

Pored usluga konsaltinga i edukacija u unapređenju procesa, SCM-u i menadžmentu, Targer Engineering & Consulting ove godine pokreće Leadership program, jednogodišnji program direktno namijenjen razvoju menadžera, preduzetnika i kandidata za top menadžere. Učesnici programa će uz 10 dvodnevnih treninga i niz zajedničkih aktivnosti dobiti  i jednogodišnje mentorstvo i rad sa Targer konsultantima, a krajnji cilj je obuka i profesionalizacija matičnih firmi.

"U Bosni i Hercegovini se nada neće odnekle pojaviti. Nećemo dobiti od nekoga na poklon sposobnost da  vjerujemo u ljude, njihove vrijednosti i u perspektivu ovih čaršija i planina. Na tome valja raditi i uprkos baš svim problemima sa kojima se nosimo, vidim tu nadu i hoću da je vidim. Kako će ove firme izgledati za 10, 15 godina? Vlasnici sa takvom perspektivom danas vide značaj brige o ljudima i brige o svojim zajednicama", rekao je saradnik Targera, konsultant Damir Delić Đuljić.

Targer Engineering & Consulting najavljuje konferenciju posvećenu Leanu koja će u narednih nekoliko mjeseci biti održana u Tešnju. Konferencija će okupiti prvenstveno vlasnike i direktore proizvodnih firmi u Bosni i Hercegovini, sa tematskim posvetama mogućnostima Lean-a, ali i budućnosti biznisa u Bosni i Hercegovini.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti