Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Targer škola za rukovodioce i poslovođe namijenjena je proizvodnim kompanijama

16.11.2018. 14:17 / Izvor: Akta.ba

Targer SOI - Škola za rukovodioce i poslovođe predstavlja jedinstven program obuke namijenjen proizvodnim kompanijama i to: rukovodiocima pogona i proizvodnje, rukovodiocima grupa, timova i odjeljenja, poslovođama u kompanijama kao i kompanijama koje žele investirati u ključne ljude i razvoj njihovih rukovodećih vještina.

Priča je poznata svim (proizvodnim) kompanijama. Dobar i vrijedan radnik se unaprijedi na mjesto rukovodioca. Najčešće se desi da se ne dobije dobar rukovodilac, a izgubi se dobar direktni radnik. Ključno je pitanje u ovom procesu: Da li novoimenovani rukovodilac želi i da li umije rukovoditi procesima i ljudima? Da li će novoimenovi rukovodilac postati „usko grlo“, da li će postati ograničenje u procesu radi kojeg se puni potencijal njegovih podređenih ne može iskoristiti?

Edukacija rukovodećeg kadra postala je izuzetno važna u savremenom poslovanju. Ovakav pristup  omogućava organizaciji i ljudima u njoj da se razvijaju, da rastu, da se usavršavaju i da posluju u skladu sa zahtjevima tržišta, ali i sa vrijednostima u kompaniji.  Dobro liderstvo i pravilno definisana i implementirana strategija garant su uspjeha svake organizacije.

Koja su ključna pitanja svake proizvodne kompanije od kojih zavisi uspjeh i konkurentnost na tržištu? Da li smo zadovoljni trenutnom produktivnosti naše kompanije, kvalitetom naših proizvoda i usluga? Da li su direktni radnici dovoljno motivisani i zadovoljni radnim okruženjem pa su spremni uložiti svoj maksimum? Da li mislimo da može bolje? Da li mislimo da rukovodioci/poslovođe u našoj kompaniji nisu dostigli svoj puni potencijal, iako su to vrlo vrijedni i stručni uposlenici?

Da bi tražili bolji učinak od naših zaposlenika moramo biti sigurni da posjeduju potrebna znanja i vještine. U savremenom poslovanju brzih promjena i visokih zahtjeva potrebno je unaprijediti vještine rukovođenja počevši od rukovodioca na prvim razinama menadžmenta. Rukovodioci i poslovođe (eng. front-line managers) prve i druge linije ključni su za održavanje kvalitete, produktivnosti kao i za smanjenje troškova samog poslovanja. A u današnjem svijetu migracija i krucijalnih izmjena na tržištu radne snage, oni postaju ključni i za povećanje poželjnosti firme kao poslodavca, tj. smanjenje fluktuacije zaposlenika.

Rukovodioci prve i druge linije su oni koji su, između ostalog, i najodgovorniji za svakodnevni odnos kompanije sa većinom zaposlenika. Kao što je profesorica sa Harvarda Linda Hill napisala,"... menadžeri na prvoj liniji ključni su za održavanje kvalitete, usluge, inovacije i financijske performanse."

"Današnji poslovni svijet ostavlja tako malo prostora za individualne i genijalne poteze. Firme današnjice imaju dva teška izazova i zajednički su za sve firme u kojima/i sa kojima sam radio: prvi je kako kreirati procese čiji će sistem nadvladavati pojedinačne probleme, greške i rasipanja, i drugi je kako u okviru jedne proizvodne firme osposobiti zaposlenike da postanu zaista vlasnici svog procesa, da postanu istinski rukovodioci. Dakle, kako napraviti sistem i kako napraviti tim? Škola za rukovodioce i poslovođe daje jasne odgovore na ova pitanja", rekao je direktor Targer E&C Tarik Kadrispahić

Tim Targer konsultanata je upravo zbog toga razvio novi jedinstveni program na osnovu vlastitog iskustva i potreba klijenata. Glavna zamisao programa je da kroz 5 trening modula unaprijedi cijeli set rukovodećih vještina polaznika, prožet LEAN filozofijom, a krajnji cilj je poboljšanje ključnih pokazatelja rada pogona/odjela kojima polaznici rukovode. Nastava obiluje primjerima iz prakse kao i vježbama koje će upotpuniti usvajanje novih vještina.

Škola je namijenjena proizvodnim kompanijama koje žele investirati u dugoročnost odnosa sa ključnim ljudima i u njihovu lojalnost, kompanijama koje žele raditi na razvoju ključnih zaposlenika i investirati u unapređenje poslovanja. Škola kroz jedinstvenu tromjesečnu priču ima ključni zadatak da pomogne u stvaranju potpuno kompetetnih rukovodilaca i poslovođa.

U toku Škole polaznici će kroz kombinaciju radionica, sesija individualnog i timskog rada sa Targer trenerima dobiti niz korisnih alata koji su primjenjivi i korisni za njihov razvoj. Između ostalog dati će se odgovori na pitanja: Kako unaprijediti timski duh, kako rukovoditi ljudima? Kako poboljšati kvalitet proizvoda, povećati produktivnost a istovremeno smanjiti troškove kompanije? Na koji način stabilizovati isporuke?

Period održavanja je od decembra 2018. do februara 2019. a termini i mjesto održavanja će biti usaglašeni sa učesnicima Škole. Više o ovome možete pročitati ovdje.

Targer SOI – NAŠE EDUKACIJE DODAJU VRIJEDNOST

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti