TE Gacko: Remontom do stabilnije proizvodnje

19.06.2014. 09:05 / Izvor: SRNA
TE Gacko: Remontom do stabilnije proizvodnje

Redovni godišnji remont Termoelektrane Gacko počinje danas, a cilj je postizanje veće efikasnosti, pouzdanost i sigurnost postrojenja, što će doprinijeti da se održi stabilan proces proizvodnje struje.

Redovni godišnji remont Termoelektrane /TE/ "Gacko" počinje danas, a cilj je postizanje veće efikasnosti, pouzdanost i sigurnost postrojenja, što će doprinijeti da se održi stabilan proces proizvodnje struje, rekao je Srni izvršni direktor za poslove proizvodnje električene energije i razvoj ovog preduzeća Borivoje Vujičić.

On je istakao da će četrdesetodnevni remont koštati oko šest miliona maraka i da će novac biti obezbijeđen iz vlastitih sredstava Termolektrane, a radove će izvoditi radnici preduzeća, dok će za specijalističke poslove biti angažovani drugi izvođači.

"Imajući u vidu da je TE `Gacko` prošle godine ostvarila rekordnu proizvodnju u istoriji postojanja, 1.773 gigavat-časova električne energije, naša obaveza je da nastavimo takav kontinuitet u radu i da što više utičemo na stabilnost procesa proizvodnje", rekao je Vujičić.

On je napomenuo da je preduzeće, zahvaljujući Vladi Republike Srpske, resornom ministarstvu i "Elektroprivredi" na vrijeme obezbijedilo dovoljne količine rezervnih dijelova i specijalne usluge za izvođenje radova.

"Akcenat je da se održi proces proizvodnje u što većem stepenu pouzdanosti, kao i da se sagleda stanje raspoložive opreme da bismo izvršili pripreme za kapitalni remont 2017. godine s ciljem da se radni vijek produži za 50.000 do 70.000 sati rada u odnosu na projektivani od 200.000 sati", rekao je Vujičić.

On je podsjetio da se najmanje pet planskih zastoja u toku godine uradi zbog mehaničkog čišćenja cijevnog sistema kotla od šljake, a da je znatan broj neplanskih zastoja zbog pucanja cijevnog sistema kotla zbog zašljakivanja.

"Sve ovo su posljedice sagorijevanja gatačkog uglja, što znatno umanjuje stepen raspoloživosti Termoelektrane u toku godine", kaže Vujičić.

On je istakao da će se u ovom remontu pokušati iznaći modus u procesu sagorijevanja gatačkog lignita koji je kompleksan, jer izaziva mnoge probleme u proizvodnji, zbog čega će se primijeniti jedna nova metoda primjene aditiva za poboljšanje procesa sagorijevanja i procenta efikasnosti iskorištenja raspložive toplotne vrijednosti.

"U toku remonta pripremićemo postrojenje, nakon čega ćemo primjenjivati tu novu metodu, tako da očekujemo ostvarenje elektroenergetskog bilansa u obimu koji je planiran od 1.650 gigavat-časova", rekao je Vujičić i dodao da će, ukoliko se ovaj proces sagorijevanja pokaže modernim, imati i obim proizvodnje veći od planiranog.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti