TE Ugljevik ulaže 50 mil. KM u modernizaciju sistema: Dio sredstava biće obezbijeđen od kredita Svjetske banke

09.02.2010. 15:13 / Izvor: Nezavisne novine
TE Ugljevik ulaže 50 mil. KM u modernizaciju sistema: Dio sredstava biće obezbijeđen od kredita Svjetske banke

Termoelektrana Ugljevik uložiće ove godine 50 miliona KM u modernizaciju sistema kako bi se obezbijedio siguran rad u naredne tri decenije, izjavio je direktor Rudnika i Termoelektrane (RiTE) Ugljevik Anto Gajić.

On je istakao da će polovina novca za ove projekte biti obezbijeđena iz sopstvenih sredstava, a drugi dio povoljnim kreditima Svjetske banke.

"Pored remonta i rekonstrukcije kotla, koji je ugovoren i za šta dijelovi pristižu iz Rusije, u ovoj godini planiramo rekonstrukciju rashladnog tornja, linije otpadnih voda i šestkilovoltnog postrojenja. Istovremeno, planiramo da uvedemo automatiku bloka, te uradimo kapitalni remont generatora i turbine", rekao je Gajić.

Prema njegovim riječima, da bi proizvodnja struje bila sigurna u narednih 30 godina, pored ulaganja u modernizaciju bloka elektrane potrebno je obezbijediti i nesmetanu i kvalitetnu proizvodnju uglja.

"Nastavljamo sa zanavljanjem rudarske opreme, pa smo za ovu godinu planirali i nabavku po još dva bagera i buldožera, četiri rudarska kamiona dampera i još sitne mehanizacije. Mehanizacija će biti kontinuirano nabavljana, jer nema bolje investicije nego ulagati u nabavku vlastite mehanizacije", rekao je direktor RiTE Ugljevik, koji proizvodi četvrtinu električne energije u RS.

Planirano je, takođe, i otvaranje novog površinskog kopa "Ugljevik-istok", za koji je već potpisan ugovor o izradi projektne dokumentacije kako bi se mogao utvrditi opšti društveni interes radi eksproprijacije na tom području. Prema istraživanjima taj kop ima dokazane rezerve od 53 miliona tona uglja, što bi s trenutnom potrošnjom Termoelektrane bilo dovoljno za proizvodnju struje u narednih najmanje 30 godina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti