Techflier ponovo o nama: BiH može postati balkanska Silicijska dolina

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Techflier ponovo o nama: BiH može postati balkanska Silicijska dolina

15.09.2017. 13:09 / Izvor: Akta.ba

Američki časopis Techflier sa sjedištem na Wall Streetu napisao je članak i naveo razloge zašto bi Bosna i Hercegovina mogla postati sljedeća Silicijska dolina na Balkanu.

Ovaj časopisa je napisao kako bi mala europska zemlja u obliku srca sa lijepim pejzažima uskoro mogla biti poznata i po svojim upečatljivim tehnološkim startup ekosistemima

"Nekoliko godina unazad smo pregledali neke od vodećih startupa u Bosni i Hercegovini za 2017. - to je bilo samo nekoliko mjeseci, a već je nova linija regionalnih tehnoloških igrača pokrenuta za 2018. godinu.Zbog rastuće ekonomije i visoko obrazovanog stanovništva, Bosna i Hercegovina ima posebno snažnu radnu snagu stručnjaka iz oblasti informatike i inžinjerstva. Radni programi su u porastu, a cyber-sigurnost, VR i ponuda za mobilne aplikacije su normalne među lokalnim startup-ovima", piše Techflier.

Kao devet razloga zašto bi BiH mogla biti sljedeća Silicijska dolina Techflier navodi: nisku stopu poreza, visok nivo edukacije, podršku vlade za privatni biznis i brzu i laku registraciju kompanija, pristupačnost drugim europskim destinacijama, besplatno zdravstvo, niski troškovi života i smještaja, povoljna radna snaga i višak visokoobrazovanih, nadarenih mladih profesionalaca.

Techflier je ponovo pisao i o startapima iz BiH navodeći trinaest vodećih IT startapa u našoj zemlji:

13. Koola

12. Printheos

11. Bookvar

10. eKupi

9. Parttimerz

8. Zoblak

7. Amplius

6. Kliker

5. MondoDrive

4. Giikly

3. Zdraviji

2. Cadence digital assistant

1. VRET

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti