Tegeltija: Do ljeta moguće da BiH dobije kandidatski status

08.03.2021. 10:23 / Izvor: Oslobođenje
Tegeltija: Do ljeta moguće da BiH dobije kandidatski status

Napravljen je pomak o nekim pitanjima koja su dugo bila u zastoju, a u domenu su aktivnosti Vijeća ministara.

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija smatra da BiH do ljeta može dobiti kandidatski status za članstvo u EU, što obrazlaže stavovima Evropske komisije i drugačijim pogledom prema zapadnom Balkanu, a samim tim i prema BiH.

Tegeltija je naveo da Vijeće ministara, uprkos krizi izazvanoj pandemijom virusa korona, aktivno radi na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije koje treba ispuniti da bi dobila preporuku za otvaranje pregovora o pridruživanju EU.

"Napravljen je pomak o nekim pitanjima koja su dugo bila u zastoju, a u domenu su aktivnosti Vijeća ministara. Trenutno najveći problem su izazovi koje je postavila globalna kriza izazvana pandemijom, sa kojom se borimo kako mi u BiH, tako i EU i cijeli svijet, kao i brojne neizvjesnosti povezane s njom", rekao je Tegeltija.

Predsjedavajući Savjeta ministara ističe da je BiH, uprkos svemu, u toku 2020. godine ostvarila rezultate i pokazala da je predana evropskom putu, što su potvrdili i iz Evropske komisije.

"Treba imati na umu da je proces pristupanja EU dvosmjeran. Stiče se utisak da se za svako naredno proširenje EU značajno podiže ljestvica uslova i zahtijeva koji se stavljaju pred zemlju kandidata ili potencijalnog kandidata", dodao je Tegeltija.

Tegeltija je konstatovao da za BiH, iz perspektive zemlje sa statusom potencijalnog kandidata za članstvo, ovo nije ohrabrujuće i ne šalje dobru poruku za donošenje teških političkih odluka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti