Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Tegeltija i predstvanici MMF-a o dodatnom unapređenju poslovnog ambijenta

09.03.2018. 13:19 / Izvor: Fena

Ministar finansija Republike Srpske (RS) Zoran Tegeltija upoznao je danas delegaciju Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) s preliminarnim izvršenjem entitetskog budžeta za 2017. godinu i fiskalnim ciljevima Vlade RS-a za ovu godinu.

Tegeltija je istakao da je posebna pažnja Vlade RS-a u 2018. godini posvećena provođenju mjera koje imaju za cilj dodatno unapređenje poslovnog ambijenta, a sve u skladu s potpisanim Memorandumom sa Unijom udruženja poslodavaca iz decembra 2017. godine.

"Predstavnici MMF-a, koje je predvodio šef Misije Nadim Ilahij i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisko Parodi, izrazili su zadovoljstvo provođenjem programa od strane RS-a a posebno sa ostvarenim makroekonomskim i fiskalnim kretanjima u 2017. godini. Posebno su naglasili da je entitetska vlada pravovremeno prepoznala probleme sa kojima se susreće zdravstveni sektor, ne samo u BiH, nego u gotovo svim zemljama okruženja, te preduzela neophodne, adekvatne reformske mjere, koje će dodatno unaprijediti fiskalnu poziciju RS-a", tvrdi se u saopćenju Ministarstva finansija.

Reforme finansijskog sektora dodatno su, kako se navodi, unaprijedile stabilnost finansijskog sektora, kroz osnaživanje ovlaštenja i nadležnosti institucija RS-a i uvođenje novih nadzornih ovlaštenja Agencije za bankarstvo RS-a uključujući regulatorni i nadzorni tretman sistemskih banaka.

Dosljedna primjena novog regulatornog okvira doprinijet će većoj stabilnosti finansijskog sektora.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti