Tegeltija i rezidentna koordinatorka UN u BiH Makdonald o socioekonomskoj situaciji

24.03.2021. 15:06 / Izvor: Akta.ba
Tegeltija i rezidentna koordinatorka UN u BiH Makdonald o socioekonomskoj situaciji

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas putem video-linka sa rezidentnom koordinatorkom Ujedinjenih nacija u BiH Ingrid Makdonald.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas putem video-linka sa rezidentnom koordinatorkom Ujedinjenih nacija u BiH Ingrid Macdonald o aktuelnoj epidemiološkoj i socioekonomskoj situaciji u BiH i regionu izazvanoj pandemijom Kovida-19.

Ovom prilikom, predsjedavajući Tegeltija upoznao je koordinatorku UN Mekdonald s aktivnostima koje Savjet ministara, u skladu sa svojim nadležnostima, preduzima u borbi sa pandemijom virusa korona, te izrazio zahvalnost UN na pruženoj pomoći u saniranju posljedica istakavši, u tom kontekstu, značaj Razvojnog programa UN. Takođe, predsjedavajući je iskazao razočarenje globalnim sistemom nabavke vakcina, naglasivši da su vakcine trebale biti zajedničko dobro, a ne instrument za iskazivanje moći i dominacije pojedinih zemalja i politika.

Pored toga, predsjedavajući Tegeltija je naglasio potrebu omogućavanja Bosni i Hercegovini pristupa finansijskim sredstvima iz međunarodnih izvora kako bi se olakšao i ubrzao socioekonomski oporavak u postkovid periodu.

Sagovornici su zajednički ukazali na neophodnost nastavka provođenja socioekonomskih mjera s ciljem pokretanja ekonomskih aktivnosti, oživljavanja privrede i vraćanja radnih mjesta, kao i potrebu nastavka podrške svim nivoima vlasti u BiH,  kako bi se obezbijedili ravnomjeran oporavak i razvoj.

Tokom sastanka dosadašnja saradnja je ocijenjena kao uspješna, te je iskazana obostrana spremnost za nastavak saradnje na budućim projektima Savjeta ministara i agencija UN koje djeluju u BiH.

Sastanku su prisustvovali rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera, dr. Rownak Khan,  šefica predstavništva UNICEF-a u BiH, i dr Fabio Scano- šef WHO u BiH. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti