Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Tegeltija: Izmjene PDV-a izazvale bi nesagledive posljedice

30.03.2021. 14:18 / Izvor: SRNA

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je da prema odgovoru Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ nije moguće uvesti diferenciranu stopu PDV-a u oblastima turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja jer bi to dovelo do velikih posljedica, te da bi izmjene i dopune zakona na ovakav način mogle izazvati nesagledive posljedice za sve nivoe vlasti u BiH.

"PDV kao indirektni porez se ni u jednoj državi u kojoj postoji ne koristi za prevazilaženje krize. Ovo su stavovi onih koji mogu pokrenuti inicijative za izmjene i dopune Zakona o PDV-u", rekao je Tegeltija na sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH, odgovarajući na pitanje poslanika PDP-a Branislava Borenovića. 

Tegeltija je podsjetio da je procedura izmjena i dopuna Zakona o PDV-u i indirektnim porezima jasno precizirana i da promjene ovog zakona mora da krene od Uprave za indirektno oporezivanje i da bez toga Savjet ministara ne može sam utvrđivati prijedlog toga zakona.

On je dodao da su u toj proceduri uključene i komisije, odnosno odbori za finansije i entiteta i parlamenta BiH.

"Mi smo ovu inicijativu uputili Upravnom odboru UIO koji nas je prije nekoliko dana upoznao o svom stavu u vezi sa inicijativom izmjena i dopuna Zakona o PDV-u. Taj stav je obrazložen na pet strana i on će biti dostavljen Predstavničkom domu da se svi upoznaju sa tim stavom", najavio je Tegeltija.

Borenović je upitao zbog čega Savjet ministara nije reagovao od oktobra, kada je parlament BiH usvojio zaključak da Savjet ministara u roku od 30 dana uputi prijedlog izmjena i dopuna zakona o PDV-u kojim bi se uvela diferencirana stopa PDV-a za oblast turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja na ograničeni period zbog saniranja posljedica pandemije u ovim oblastima, koje su, kako tvrdi, najviše pogođene. 

Borenović je rekao da nije zadovoljan odgovorom i da je riječ samo o jedan odsto prihoda od PDV-a u jednoj godini s obzirom na poslovanje ovih sektora.

"Riječ je o oko 50 miliona KM maksimalno koje bi ostale u sektoru turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja", naveo je on i dodao, ukoliko bi se to prevelo na svaku instituciju, da to iznosi manje od jedan odsto njihovih prihoda.

On je dodao da je to uvela Njemačka i da je smanjila stopu PDV-a za sve grane privrede.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti