Tegeltija:Izrada rebalansa budžeta u završnoj fazi

02.05.2018. 08:40 / Izvor: SRNA
Tegeltija:Izrada rebalansa budžeta u završnoj fazi

Kada je riječ o prihodima u prvom kvartalu došlo je do povećanja u odnosu na plan u ukupnom iznosu od 74 miliona KM.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je Srni da je u završnoj fazi procedura izrade rebalansa budžeta koja je započeta usljed povoljnih makroekonomskih pokazatelja, prije svega, poboljšanja vlastitih prihoda u prvom kvartalu.

"Nakon izvršene analize ukupnih prihoda i rashoda, predloženi rebalans proširio bi planirani okvir za 87 miliona KM i iznosio bi tri milijarde i 424 miliona KM, a veći dio ukupno planiranog proširenja usmjeren je na investicije", pojasnio je Tegeltija.

Kada je riječ o prihodima, kaže ministar finansija RS-a, u prvom kvartalu došlo je do povećanja u odnosu na plan u ukupnom iznosu od 74 miliona KM.

"Kod poreskih prihoda, 19,4 miliona KM više prihodovano je od doprinosa penzijsko-invalidskog osiguranja, 19,3 miliona je povećanje na stavci poreza na dohodak i dobit, dok je 16,2 miliona KM više od planiranog na stavci indirektnih poreza", precizirao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, osnovno opredjeljenje prilikom izrade rebalansa bilo je da se jedan odsto bruto domaćeg proizvoda usmjeri na kapitalna ulaganja, a 1,5 odsto viška tekućih prihoda ide na servis duga.

"Od pojedinačnih stavki koje su obuhvaćene rebalansom budžeta, na rashodovnoj strani za 11 miliona KM biće povećana izdvajanja za poljoprivredu, još 10 miliona KM je rebalansom planirano za Fond PIO. Takođe, među rashodima u okviru rebalansa planirano je i 8,7 miliona KM za isplatu troškova prevoza na osnovu odluke Ustavnog suda, a riječ je o sredstvima koja obuhvataju 2017. i 2018. godinu. U oblasti zdravstva, rebalansom smo planirali izdvojiti dodatnih 12 miliona KM za ulaganja u Klinički centar Banjaluka", naglasio je Tegeltija.

On je istakao da je najveća stavka među rashodima planiranih rebalansom pozicija kapitalnih ulaganja sa iznosom od 45,3 miliona KM, a riječ je o projektima nastalim kao rezultat saradnje sa lokalnim zajednicama širom Republike Srpske.

"Iz toga je jasno vidljivo da će naši kreditni potencijali biti usmjereni na kapitalna ulaganja, a postepeno ćemo ići i na smanjenje javnog duga", najavio je ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti