Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Tehnološki giganti ne plaćaju poreze u BiH

14.12.2020. 09:43 / Izvor: Nezavisne novine

Velike svjetske tehnološke digitalne kompanije u zadnjih nekoliko mjeseci značajno su povećale oglašavanje u BiH, međutim, prema svim dostupnim informacijama, za te usluge koje se obavljaju ne plaćaju se porezi u BiH.

Naime, u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH rekli su za "Nezavisne" da neke od najvećih tehnoloških kompanija na čijim platformama se obavlja oglašavanje za prostor BiH nemaju registraciju u BiH, niti imaju ovlaštenog zastupnika s kojim bi se moglo komunicirati i dogovarati na koji način se poštuje pravni sistem zemlje.

U UIO kažu da bi po zakonu obaveze prema državi za ove usluge, u slučaju kada velike platforme ne plaćaju porez, trebalo da ga plati fizičko ili pravno lice koje naručuje reklame, ali nam nisu mogli reći da li se to u praksi dešava.

"U slučaju kada se radi o uslugama reklamiranja, a što se može utvrditi primjenom standardne klasifikacije djelatnosti shodno članu 70. zakona, koje prema navodima iz vašeg upita prima lice iz BiH od lica sa sjedištem u inostranstvu, iste se oporezuju shodno članu 15, stav (2) tačka 4, alineja b) zakona u mjestu gdje primalac usluge obavlja djelatnost, ima stalno sjedište, ispostavu, stalnu adresu ili uobičajeno prebivalište, odnosno u BiH", objasnio je za "Nezavisne" Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

EU je prije nekoliko godina pokrenula pitanje plaćanja poreza stranih tehnoloških kompanija, ali s obzirom na to da se u većini slučajeva radi o američkim kompanijama, došlo je i do problema u odnosima između dva bloka o tome na koji način treba riješiti pitanje plaćanja poreza u EU.

"Rješavanje pitanja plaćanja poreza ovih kompanija je na vrhu liste prioriteta Evropske komisije", rečeno je "Nezavisnim" u Uniji za poreze i carine EU.

Oni kažu da je u martu 2018. godine Evropska komisija predložila mjere kako da, kako su istakli, poreski sistem u EU bude fer i kada su u pitanju tehnološke kompanije. Prema njihovom tumačenju, trenutni poreski sistem u svijetu je zastario, jer podrazumijeva fizičko prisustvo u jurisdikciji u kojoj se oporezuje, a tehnološki giganti mogu ostvarivati poslovanje i profite bez fizičke prisutnosti, jer se radi o preduzećima "bez krova i zidova".

Prema njihovom prijedlogu, u EU bi digitalna platforma bila podložna oporezivanju ako u barem jednoj državi članici ima godišnje prihode veće od sedam miliona evra, ili ako ima više od 100.000 korisnika u nekoj državi članici u toku poreske godine, ili ako je u poreskoj godini ostvareno više od 3.000 ugovora u vezi sa digitalnim uslugama.

Drugi dio ove poreske reforme bi predvidio mehanizam raspodjele prihoda dobijenih od strane digitalnih platformi, a formula bi se računala na osnovu mjesta prebivališta krajnjeg korisnika usluge.

Sve digitalne usluge su, prema ovom evropskom prijedlogu, podijeljene u tri oblasti. Jedna se odnosi na digitalno oglašavanje, druga na nuđenje digitalnih striming usluga, a treća na usluge koje poslovno povezuju različita pravna lica.

Inače, s obzirom na to da je najveći dio ovih tehnoloških kompanija iz Amerike, dio članica EU koje imaju značajne prihode iz izvoza robe u SAD ne žele da budu uvedene carine na njihovu robu kao osveta zbog uvođenja ovih poreza, pa insistiraju na tome da se rješenje pronađe na nivou Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, koju čine najrazvijenije zemlje svijeta.

Kao rezultat toga, dio članica EU je krenuo u samostalno uvođenje digitalnih poreza, bez obzira na moguću osvetu Amerike na izvoz njihove robe, ne čekajući da ovaj prijedlog Evropske komisije bude finalizovan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti